Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nguyễn Phan Quế Mai

Dijete prašine

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Morana Nazor
  • 08/2023.
  • 344 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532594416
  • Cijena: 19.83 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Smješten u Vijetnam, roman "Dijete prašine" Nguyễn Phan Quế Mai nas vodi u živote nekolicine likova na kojima je rat ostavio dubok trag. Sestre Trang i Quỳnh u godinama najžešćeg sukoba napuštaju svoje selo u potrazi za boljim životom, i u prenapučenu Saigonu postaju barske djevojke, upuštajući se u veze s američkim vojnicima. Napušteni dječak Phong, sin vijetnamske majke i američkog vojnika, nakon smrti svoje zaštitnice kreće u grčevitu potragu za svojim korijenima. A desetljećima nakon rata bivši američki pilot Dan sa suprugom se Lindom vraća u Vijetnam, vođen tajnom željom da pronađe bivšu djevojku. Koliku je cijenu svatko od njih spreman platiti da dobije odgovore za kojima žudi?

"Dijete prašine" priča je u kojoj se prošlost i sadašnjost isprepliću do neslućenih razmjera, otkrivajući krvavu brazdu među kulturama, rasama i jezicima. Nguyễn Phan Quế Mai, već poznata hrvatskim čitateljima po uspješnici "Planine pjevaju", donosi nam još jedan potresan, ali i uzbudljiv antiratni roman o ljubavi i oprostu, služeći se svojim prepoznatljivim alatima: poetičnošću, humanističkim porukama i bilingvalnom igrom.

Kao što je i sama rekla, napisala ga je za milijune muškaraca, žena i djece koji su se našli u vrtlogu rata i kojima je nasilje dodirnulo život.


Napisano s iznimnim suosjećanjem, s čvrstim uvjerenjem da ljubav i oprost nose iskupljenje, i besprijekornom vještinom izvrsne pripovjedačice.
Wayne Karlin

Neodoljiva saga koja se proteže desetljećima.
The New York Times

Predivno oblikovano… majstorski prikaz Quế Maine sposobnosti da svojom lirskom prozom izazove suosjećanje.
The Irish Times

Epska obiteljska priča koja se pamti.
Chicago Review of Books

Dirljiva saga o obiteljskim tajnama, traumi, diskriminaciji, nadi i, napose, oprostu.
San Diego Union Tribune

Ponovni trijumf! Moćan i dubinski empatičan. Pripovijest o izgubljenim idealima, ljudskoj posvećenosti i teško zarađenu iskupljenju koja dira u srce.
Viet Thanh Nguyen

Quế Main kaleidoskopski pogled otvara vrata ljudskosti i suosjećanju.
Sydney Morning Herald

Nguyễn Phan Quế Mai (1973., Ninh Bình) vijetnamska je nagrađivana autorica. Dobila je neke od najvažnijih vijetnamskih književnih nagrada, kao što su Poetry of the Year Društva pisaca Hanoija 2010., Capital’s Literature & Arts i prva nagrada na poetskom natjecanju pri proslavi 1000 godina Hanoija.

Piše poeziju, prozu i publicistiku, iza sebe ima dvanaest objavljenih knjiga, na vijetnamskom i engleskom jeziku. Njezin debitantski roman, ujedno i prvo djelo napisano na engleskome, "Planine pjevaju", međunarodni je bestseler. Za taj je roman dobila nagradu Lannan Literary Award Fellowship za djelo iznimne kvalitete i za doprinos miru i pomirenju. Laureatkinja je nagrade Društva vijetnamskih pisaca za doprinos unaprjeđenju vijetnamske književnosti u inozemstvu.

Knjige su joj prevedene na dvadeset jezika. Vijetnamski Forbes proglasio ju je jednom od dvadeset inspirativnih žena 2021. "Dijete prašine" (2023.) njezin je drugi roman.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –