Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vesna V. Godina

Zablude feminizma : Promišljanja o feminističkoj ideologiji

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Anita Peti-Stantić
  • 10/2023.
  • 304 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533586359
  • Cijena: 26.94 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Nakon toga Moderna vremena ne ažuriraju cijene - preporučamo da točnost cijene i dostupnost knjige (pogotovo starijih izdanja) provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Jedna od najčitanijih slovenskih društvenih kritičarki, teoretičarka postsocijalizma i kolumnistica Vesna V. Godina, u knjizi "Zablude feminizma: Promišljanja o feminističkoj ideologiji" razrađuje tezu da se feminizam iz kritične teorije o zapadnim društvima transformirao u ideologiju koja reproducira zapadna kapitalistička društva i gospodarske odnose u njima. Svoj tekst posvećuje milijunima žena koje bijeli zapadni feminizam ne vidi, ali i mnogim bijelim zapadnim feministkinjama koje ne postupaju u skladu sa svojim antropološkim obrazovanjem. Vesna V. Godina ovdje pokazuje koliko je zapadni bijeli feminizam etnocentričan, europocentričan, bio-logičan, ovisan o logikama devetnaestostoljetnog socijalnog i kulturnog evolucionizma, smatrajući da sve to dovodi do nerazumijevanja položaja žena i u zapadnim, a onda osobito u neeuropskim i nezapadnim društvima. Autorica feminizam promatra i kao kolonijalnu strategiju i praksu te postavlja pitanje funkcionira li suvremeni zapadni bijeli feminizam kao specifičan oblik kulturnog kolonijalizma i specifična praksa podređivanja žena iz neeuropskih i nezapadnih društava zapadnim društvima. 

Vesna V. Godina svoje teze bogato potkrepljuje uvidima iz antropologije, etnologije i feminističke teorije, a na kraju se hvata ukoštac s pitanjem što bi danas mogla biti produktivna teorija o “ženskom pitanju”, to jest o “ženskim pitanjima”. U vrijeme kad se žene još uvijek lako mogu odbaciti kao “drugotne”, “Zablude feminizma” ponudit će vam mnoga pitanja za nova razmišljanja o ovoj temi.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –