Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Emma Donoghue

Kobne zvijezde

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Vjera Balen-Heidl
  • 11/2023.
  • 352 str., meki uvez
  • ISBN 9789532863437
  • Cijena: 17.92 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Dublin, 1918. Iscrpljena godinama Prvog svjetskog rata, potresena unutarnjim previranjima i ustankom 1916., Irska se suočava s epidemijom smrtonosne gripe. Medicinska sestra Julia Power radi u karanteni za oboljele buduće majke u rodilištu bolnice koja se teško nosi s nedostatkom osoblja. Julijin strogo ustrojeni svijet promijenit će dvije pridošlice: mlada Bridie Sweeney koju su na ispomoć poslale redovnice i liječnica Kathleen Lynn, aktivistica u bijegu od policije, stvarna povijesna ličnost koju Emma Donoghue majstorski upliće u tkanje romana.

Tijekom tri dana u grozničavu ozračju malenog bolničkog odjela tri žene bore se protiv bolesti, podnose poraze, pomažu rađanju novog života i prijelomno utječu jedna na drugu. U svijetu straha i neizvjesnosti, njegovateljice i pacijentice herojski odolijevaju i ustraju u nemogućoj zadaći. “Kobne zvijezde” pripovijedaju nezaboravnu i dirljivu priču o ljubavi i gubitku. Preklapaju svevremenske teme skrbi i solidarnosti, fascinantnu povijest prošlog stoljeća i njezine halucinantne odjeke u našoj neposrednoj prošlosti.

Iz medija:

Ne vjerujete da se povijest ponavlja? Pročitajte ovu knjigu…  Gotovo se sva radnja događa u jednoj jedinoj prostoriji, a roman drži napetost trilera.
Karen Thompson Walker, New York Times 

Moćna, neumoljiva knjiga koja duboko potresa i premošćuje vrijeme. Donoghue je čudesna književnica.
Press Association 

Nezaboravan roman u koji uranjamo kao u grozničav san.
Times 

Emma Donoghue jedan je od najvećih stilista današnje proze. Ovaj roman morate pročitati.
The Australian

Emma Donoghue rođena je u Dublinu 1969. Provela je osam godina u Cambridgeu pripremajući doktorat o književnosti 18. stoljeća, a zatim se preselila u London u Ontariju, gdje živi sa svojom suprugom i njihovo dvoje djece. Ogledala se u različitim žanrovima – radovima iz povijesti književnosti, radio-dramama, te bajkama i kratkim pričama no najzapaženiji su joj romani. Njezina uspješnica, roman "Soba" (preveden i na hrvatski) našao se na vrhu ljestvice najboljih knjiga 2010. u New York Timesu, te ušao u najuži izbor za književne nagrade Man Booker, Commonwealth i Orange. Istoimeni film koji je prema tom romanu režirao Lenny Abrahamson nominiran je za Oscara u četiri kategorije.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –