Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kosta Nikolić

Krajina

  • Nakladnik: Fraktura
  • 11/2023.
  • 728 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533586540
  • Cijena: 34.91 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga Koste NikolićaKrajina 1991. – 1995.“ donosi hrvatskoj javnosti novi i drugačiji pristup tragičnim događajima s početka devedesetih godina prošlog stoljeća. Narav pobune srpskih nacionalista u Hrvatskoj, koji su osnovali i neko vrijeme održavali zasebnu političku tvorevinu, kao i narav novog poretka u samostalnoj Hrvatskoj obje su suprotstavljene strane primorale na isključivost. Ideologija obaju režima bila je slična i težila je etnički homogenom prostoru. Kosta Nikolić u „Krajini 1991. – 1995.“, međutim, ne upušta se u ideološka tumačenja. Ideologije, samim time i jednostranosti, u javnom prostoru ima dovoljno i previše. Nikolić dosljedno i uporno citira dokumente iz svih relevantnih izvora, hrvatskih, srpskih i međunarodnih. Obilje citata ne narušava dramaturgiju knjige. Naprotiv. Citati, posebno kada je riječ o dijalozima glavnih aktera, razotkrivaju njihove motive, metode i osobni stil, napose njihovu grotesknost, bolje nego bilo kakva politološka, sociološka ili historiografska analiza. Upućuju na njihove strahove i opsesije, bešćutnost, nezainteresiranost za ljudske sudbine i spremnost na počinjenje zločina, ali i na zbunjenost, nemoć, uzaludne, premda nerijetko i iskrene pokušaje međunarodnih faktora da se krvoproliću stane nakraj i pronađe političko rješenje za jedan anakroni sukob koji se odvija u vrijeme europskog trijumfa liberalne demokracije. 

Hrvatska javnost, navikla na jednostranu, mitološku percepciju događaja s početka devedesetih godina, ima priliku, u skladu s drevnim načelom rimskog prava, čuti i drugu stranu, ali ne i jednostranu mitologiju drugog predznaka. „Krajina 1991. – 1995.Koste Nikolića uravnotežen je, dokumentima potkrijepljen prikaz jedne tragedije, a više od svega povod za smiren, sućutan i pomirljiv dijalog.

Kosta Nikolić (1963.) radi u Institutu za savremenu istoriju u Beogradu. Diplomirao je (1988.), magistrirao (1993.) i doktorirao (1999.) na Katedri za istoriju Jugoslavije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Područja znastvenog interesa: historija komunizma u Kraljevini Jugoslaviji, historija srpskog naroda i srpskog društva u Drugom svjetskom ratu, kult ličnosti i raspad SFRJ. Sudjelovao je na više domaćih i međunarodnih znastvenih skupova. Od 2001. do 2020. bio je rukovoditelj tri projekta Ministarstva nauke Vlade Republike Srbije. Trenutno je angažiran na projektu The Multi-ethnic State and National Identities: the Serbian Experience in the 20th Century, koji podržava Fond za nauku Republike Srbije. Do sada je objavio 44 monografije i 146 radova u znanstvenim časopisima u Srbiji i inozemstvu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –