Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Leonida Kovač

Rasprizorenja

  • Nakladnik: Sandorf
  • 11/2023.
  • 335 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533514970
  • Cijena: 16.99 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Etimološki, ime igre koju Austerlitz igra s fotografijama, pasijans, vodi do pojma strpljenja. Uostalom, Grant Gee je 2012. snimio film-esej Patience (After Sebald) kojim uspostavlja odnos između Sebaldovog načina postojanja i motiva iz njegove knjige Saturnovi prsteni. Strpljivost je osobina kojom se Sebaldovi likovi, kao i njegovo pismo, opiru nemogućnosti, o kojoj piše Barthes, da se pojmi trajanje. Strpljivost je nepristajanje na nemoć o kojoj govori Flusser tvrdeći da s fotografijom započinje ‘postpovijest’ u kojoj pojmovno mišljenje iščezava u procesu prekodiranja mišljenja u brojke, u mehanizaciji mišljenja koja čineći ljude nekompetentnima za mišljenje dovodi do toga da ga prepuštaju aparatima." (iz knjige)

RasprizorenjaLeonide Kovač neusporediva je knjiga u suvremenoj hrvatskoj esejistici posvećenoj književnosti i vizualnim umjetnostima, ne samo zato što se nadahnjuje „metafizičkom intervencijom“, koju je na putu mišljenja dijalektičkog i historijskog materijalizma poduzeo Walter Benjamin, nego ponajprije zato što osnovni predmet analitičkog raspravljanja, uvodni ali i glavni lik, Austerlitz – uzet iz istoimenoga romana njemačkog pisca W. G. Sebalda iz 2001. – tu, na stranicama njezine knjige, susreće Maltea Lauridsa Briggea iz „Zapisaka“ Rainera Marie Rilkea, iz 1910.  

Austerlitz, u Sebaldovu romanu, na jednom mjestu kaže svom sugovorniku: I zar ne bi bilo zanimljivo da mi i u prošlosti, u onome što se već odigralo i što je najvećim dijelom nestalo, imamo dogovore i moramo tamo pronaći mjesta i osobe, koje su, takoreći s one strane vremena, s nama nekako povezani. 

Rasprizorenja“ pozivaju čitaoce na takvu, gotovo nemoguću, intelektualnu ali i moralnu pustolovinu: pronaći mjesta i osobe, otkriti dogovore koje s njima imamo iz prošlosti, a kojih – s onu stranu vremena – nismo bili ni svjesni. Ovom intrigantom knjigom autorica nam  pokazuje kako je to, ipak, moguće.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –