Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Leonida Kovač

Anonimalia : Normativni diskurzi i samoreprezentacija umjetnica 20. stoljeća

  • Nakladnik: Izdanja Antibarbarus
  • 12/2010.
  • 340 str., meki uvez
  • ISBN 9789532490893
  • Cijena: 25.22 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Riječ je o velikom doprinosu teoriji i povijesti moderne umjetnosti, uključujući i hrvatske moderne umjetnosti. Osnovno je pitanje zašto su sredinom dvadesetog stoljeća takozvani samoreprezentacijski opusi, ili jednostavnije, autoportreti umjetnica, marginalizirani ili čak izbrisani iz povijesti moderne umjetnosti.

Teorijski postupak Leonide Kovač je analiza diskurzivne prakse  kojima su bile predmetom umjetnice Nasta Rojc, Romaine Brooks, Claude Cahun, Hannah Hoech a i posve aktualne kao što su Orshi Drozdik i Katarzyna Kozyra.


***

Dr.sc. Leonida Kovač diplomirala je arheologiju i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1986. godine. Na istom je fakultetu magistrirala 1991. godine, 2007. godine doktorirala iz teme iz područja povijesti umjetnosti - humanističkih znanosti. Od 1987. do 1993. godine radi kao konzervatorica u Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu. Od 1993. godine zaposlena je kao viša kustosica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Autorica je nekoliko međunarodnih izložbi, te brojnih izložbi hrvatskih suvremenih umjetnika i umjetnica. 2002. godine bila je izbornica i kustosica hrvatskog paviljona na Biennalu u Sao Paolu, a 2003. godine na venecijanskom Biennalu. Od 2002. do 2005. godine bila je potpredsjednica Međunarodne udruge kritičara umjetnosti AICA sa sjedištem u Parizu. Od 2006. godine predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Objavila je sljedeće knjige:

- "Konteksti, Meandar, Zagreb, 1997.
- "Kodovi identiteta", Meandar, Zagreb, 2001.
- "Edita Schubert", Horetzky, Zagreb, 2001.
- "Relacionirane stvarnosti", Meandar, Zagreb, 2007.
- "Anonimalia. Normativni diskurzi i samoreprezentacija umjetnica 20.stoljeća", Izdanja Antibarbarus, 2010.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –