Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Leonida Kovač

Relacionirane stvarnosti

  • Nakladnik: Meandar
  • Nakladnik: Meandarmedia
  • 09/2007.
  • 240 str., meki uvez
  • ISBN 9789537355005
  • Cijena: 18.58 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
«Relacionirane stvarnosti» najnovija je knjiga istaknute povijesničarke umjetnosti i kustosice Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu Leonide Kovač. U tekstovima okupljenim u ovoj knjizi riječ je o problemima suvremene umjetnosti i to njezinim najrecentnijim tijekovima. Problematizirajući različite opuse hrvatskih suvremenih umjetnika od Gorana Petercola do Marije Ujević, u njezinim se tekstovima očituje jak utjecaj poststrukturalne misli i teorije umjetnosti od Lacana, Foucaulta, Kristeve, Deleuzea, Guattarija, Baudrillarda i drugih na koje se često referira.

Njezin je diskurs eksplicitan i direktan, gotovo tjelesan. Neosporan je i utjecaj slovenske lakanovske teorije i psihoanalitičkog interesa za društvenu performativnost. Kada pristupa umjetniku (subjektu/objektu) promatra ga kroz kontekstualne mogućnosti udvajanja, skrivanja i proizvođenja identiteta. Djelo je za nju nešto što funkcionira kao simptom: pokazna kritička pojavnost reda realnosti, simboličkog i imaginarnog. Zato ona u postmoderni diskurs vraća frazeologiju avangarde, politike i ekscesivne realnosti: subverzija, kretanje kapitala, pozicija moći, promjena načina percepcije, prijestup, simbolički sistem, uzurpiranu stvarnost.

Leonida Kovač jedna je od rijetkih hrvatskih teoretičarki umjetnosti i kritičara suvremene hrvatske likovne scene koja ima petlju i snagu ukazati, objasniti a isto tako i približiti mnoge probleme vezane uz likovnu i vizualnu umjetnost.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –