Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jean-Baptiste Del Amo

Sin čovječji

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Željka Somun
  • 03/2024.
  • 216 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533321790
  • Cijena: 22.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Nakon višegodišnjeg izbivanja, muškarac se iznenada vraća ženi i devetogodišnjem sinu. Postavivši se kao glava obitelji i želeći izgraditi novi život, odvodi ih na put u nepoznato. Nakon mukotrpna probijanja kroz nemilosrdnu prirodu, napokon se nađu na odredištu – na imanju Les Roches, u zabiti usred planina gdje je muškarac nekoć živio sa svojim mahnitim ocem. Trošnu kuću pokušat će dovesti u red, no duhovi prošlosti ne daju mu mira. Majka njegova sina, sada trudna s drugim muškarcem, nada se da je to samo privremeni boravak, vjerujući da će njezin muž biti dovoljno razuman i shvatiti kako su uvjeti za život u kući daleko od prihvatljivih. No progonjen prošlošću i izjedan ljubomorom, muškarac polako tone u ludilo, a jedino će sin pokušati spasiti nešto od njihove ljudskosti.

Pet godina nakon nagrađivanog romana „Carstvo životinja”, Jean-Baptiste Del Amo iznova ulazi u najskrivenije zakutke ljudske psihe donoseći priču o prijenosu traume, okrutnosti, o srcu tame u čovjeku. Izmjenjujući lirske opise divlje i očaravajuće, ali zlokobne prirode s psihološkim portretiranjem likova, autoru je pošlo za rukom stvoriti gustu i napetu atmosferu na granici užasa i ljepote.  

Iz medija

Jean-Baptiste Del Amo ne uzmiče ni pred kojim mučnim prizorom. (...) On posjeduje profinjeno umijeće kadriranja i moć scenskog opažaja. Sklon je prikazivanju iskonskih nagona vođenih dubokom intuicijom i rafiniranom pronicljivošću. – Le Figaro Littéraire

Pisac ni na trenutak ne gubi kontrolu nad jezikom koji nikad nije pretenciozan već uvijek precizan. Kako napetost raste, rečenica mu postaje sve duža i prepletenija, neobuzdana poput nasilja koje ključa. – Le Monde des Livres

Poput demiurga, autor gradi obiteljsku panteističku mitologiju koja opisuje kako dijete otkriva okrutan svijet odraslih. Jezik kojim progovara Jean-Baptiste Del Amo ne može biti pogođeniji no što jest, on postiže da zaista 'vidimo', a ne samo zamišljamo prizore iz ove knjige. – Télérama

Jean-Baptiste Del Amo jedan je od najvažnijih pisaca svoje generacije u Francuskoj. Za roman "Une éducation libertine" iz 2008. dobio je Nagradu Goncourt za prvijenac i Nagradu François Mauriac Francuske akademije. Slijede romani "Le Sel" (2010.) i "Pornographia" (2013.) te roman "Carstvo životinja" (Règne animal, 2016.), ovjenčan nagradom Prix du Livre Inter. Roman "Sin čovječji" (Le fils de l’homme, 2021.) donio mu je Nagradu Fnac 2021.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –