Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nikolina Borčić

Vrag je u detalju : Diskurs i imidž u politici

  • Nakladnik: TIM press
  • 11/2024.
  • 144 str., meki uvez
  • ISBN 9789533690346
  • Cijena: 18.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Znanstvena analiza javne komunikacije s pomoću pristupa koji se temelji na međuodnosu komunikološke i lingvističke teorije uz prikaz praktičnih istraživanja imidža javnih osoba i relevantnih tema glavne su odlike knjige "Vrag je u detalju. Diskurs i imidž u politici". Autorica Nikolina Borčić u pet poglavlja daje teorijski okvir i primjere uporabe jezičnih obrazaca, komunikacijskih strategija te političkih strateških okvira s naglaskom na politolingvističku perspektivu.

Korištenjem više različitih teorijsko-metodologijskih razina i njihova međuodnosa a na temelju prikaza predmeta analize političkoga, odnosno javnog imidža, ponuđeni su zaključci, kao i primjeri kreiranih imidža iz recentne prakse. Pritom je upravo analiza jezične razine poseban doprinos djela jer se većina hrvatske literature iz područja komunikologije i javne komunikacije uglavnom bavi opisom komunikacijskih strategija, bez dubinskog prikaza jezičnih karakteristika.

Odabirom primjera i njihovom kritičkom analizom autorica će podignuti razinu očekivanja prema sadržajnosti javne riječi, što je u dobu trivijalizacije i estradizacije politike jedan od ciljeva u okviru kritičkog promišljanja i medijske pismenosti. Teorijska podloga i odabrani primjeri ovu knjigu čine pristupačnom ne samo članovima akademske zajednice, znanstvenicima i istraživačima, već i široj čitateljskoj publici. Vrag je u detalju služi i kao podsjetnik da znanstveni pristup jeziku i komunikaciji treba biti poticaj za razvoj praktičnih alata za kritičko promišljanje.

Jezik je instrument moći koji, ovisno o namjeri i kontekstu uporabe, otkriva, ali i skriva tko smo i što predstavljamo. Lingvistika i komunikologija pritom ne mogu dokinuti pretvaranja, laži i ine izričaje, ali mogu ponuditi uvide u imenovanja, opisivanja i stvaranja značenja. Detalji vezani uz jezično ponašanje pritom mogu poslužiti kao poticaj u izgradnji kritičkog slušanja i razumijevanja. Vrag je, u konačnici, u detalju.

***

Ova je knjiga rezultat autoričina dugogodišnjega znanstvenog i stručnog proučavanja lingvističkih i komunikoloških teorija te analize njihove primjene u praksi. Autoričina glavna namjera jest pritom potaknuti javnost na raspravu o metodama i mogućnostima kreiranja političkog imidža i upravljanja njime.

Poticanje pojedinaca na kritičko promišljanje političkog imidža utječe na očekivanja kvalitete javne komunikacije u Hrvatskoj. Osviješteni građani prepoznaju ne samo dvosmislenu komunikaciju i manipulaciju, nego cijene i sadržaj temeljen na provjerljivim podacima i rezultatima te slijedom toga postavljaju više standarde za političare u pogledu kvalitete komunikacije. U dobu globalnog trenda trivijalizacije i estradizacije politike, ova knjiga stoji kao podsjetnik na moć jezika u kreiranju, ali i dekonstrukciji imidža.

doc. dr. sc. Ivona Čulo

Nikolina Borčić (1975) diplomirala je njemački jezik i književnost te ruski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, nakon čega je magistrirala 2000. godine na Sveučilištu u Zadru na poslijediplomskom interdisciplinarnom studiju „Europski studiji: Jezici i kulture u dodiru“. Na istom je sveučilištu doktorirala u području humanističkih znanosti, a zatim i u području informacijsko-komunikacijskih znanosti na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Na Sveučilištu VERN’ predaje predmete vezane uz komuniciranje u organizacijama i politici te uz medijsko kreiranje imidža poznatih i slavnih. Objavila je više od 30 znanstvenih i stručnih radova te izlagala na brojnim konferencijama.

Kao kolumnistica redovito piše za Mixer i Elle, obrađujući teme poznatih i slavnih osoba, komunikacije, imidža i jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –