Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lars Fr. H. Svendsen

Filozofija laži

  • Nakladnik: TIM press
  • Prijevod: Mišo Grundler
  • 11/2021.
  • 136 str., meki uvez
  • ISBN 9789533690018
  • Cijena: 12.61 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Što je zapravo laž, pita se Lars Svendsen, zašto lažemo prijateljima i zašto političari lažu nama? Koja je razlika između laži i sličnih fenomena, poput istiništavnosti i muljanja? Što je etika laži i kako živjeti u društvu u kojem se laže?

"Filozofija laži", nova knjiga norveškog filozofa, pokušava odgovoriti na ta i mnoga druga pitanja o fenomenu starom koliko i čovječanstvo, posebno se fokusirajući na laži u politici, od Platonove teorije o „umjesnoj laži“ pa sve do laganja u stilu Donalda Trumpa.

Iako su fraze poput „lažnih vijesti“ i „alternativnih činjenica“ sve učestalije, Svendsenov zaključak iznenađujući je: unatoč činjenici da svi ponekad lažemo, većinu vremena smo iskreni. Povjerenje u druge čini nas ranjivima i to će nas s vremena na vrijeme koštati barem našeg ponosa, no radije biramo iskrenost i ranjivost nego život u neprestanoj sumnji.


Imamo moralnu dužnost nastojati biti istiniti, kako prema drugima tako i prema sebi. Čak i ako istina nije u skladu s našom voljom i željama, ona je i dalje istina. S druge strane, istinitost je nešto što u većoj mjeri možemo podvrgnuti svojoj volji.

Nije vam potrebna neka napredna teorija istine da biste postupali u skladu s one dvije vrline istine: iskrenošću i točnošću. Dovoljno je da čovjek kaže ono što misli i donekle se potrudi provjeriti je li stvarno tako kako misli. Očekivalo bi se da je to svima nama izvedivo, no u praksi svi povremeno iznevjerimo očekivanja.

Lars Svendsen

Lars Fr. H. Svendsen (1970.) je profesor na Institutu za filozofiju Sveučilišta u Bergenu. Dobitnik je nekoliko međunarodnih nagrada, a knjige su mu prevedene na 25 jezika. Najpoznatije su mu knjige "Filozofija dosade", "Što je filozofija?", "Filozofija zla", "Strah" i "Filozofija usamljenosti".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –