Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Percival Everett

Drveće

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Tatjana Radmilo
  • 08/2024.
  • 367 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532594836
  • Cijena: 22.90 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Money u Mississippiju, gdje se odigrava radnja Everettova romana "Drveće", stvarno je mjesto. Ondje je 1955. rulja povela linč na četrnaestogodišnjeg Emmetta Tilla, nakon što ga je neka bjelkinja optužila da joj se nabacivao. I premda se isprva ne čini tako, vrijeme radnje Drveća je sadašnjost, u kojoj je štošta ostalo posve isto kao prije sedamdeset ili mnogo više godina. Glava disfunkcionalne bijele obitelji u Moneyju je Baka C, za koju doznajemo da je osoba zbog čijih je optužbi dječak stradao.

Osveta za tu strahotu nije ništa manje surova i tako upoznajemo niz živopisnih likova ovako ili onako povezan s umorstvima bijelaca, pored čijih se sablasno osakaćenih tijela redovito nalazi crno truplo koje potom tajanstveno iščezava. U nizu obrata s daškom nadnaravnog, pomno osmišljena osveta poprima zapanjujuće razmjere, a istragom o umorstvima bijelaca i neobičnim događajima povezanim s njima na američkom Jugu bave se FBI i drugi istražitelji, i dalje strogo podijeljeni po boji kože.


Roman "Drveće" upečatljiv je, duhovit i duboko humanistički obračun sa svevremenim rasizmom i predrasudama, čiji su osnovni mehanizmi jednaki u Mississippiju i u svim drugim krajevima svijeta, nekoć i danas. Percival Everett se kroz cijelu tu priču, obilježenu osebujnim crnim humorom, bavi pitanjima prava i pravde, hrabrosti i povijesnog pamćenja.


Percival Everett je ozbiljno zaigran pisac. (...) Posrijedi je gruba, neposredna satira, komedija brzog tempa s elementima kriminalističkog romana i horora koja se izravno i na neuvijeno šokantan način bavi rasizmom. Genijalnost je ovog romana u tome da u doba reakcionarnog populizma ide u ofenzivu služeći se popularnim književnim formama kako bi se dubokim političkim problemom pozabavio u okvirima komičnog horora koji se ne ispušta iz ruku.
The Guardian

Roman koji krasi duhovitost i opakost jednog Marka Twaina.
Mary F. Corey, Los Angeles Review of Books

Istinski duboka proza koja obrađuje teme velikoga tragičkog i političkog značaja.
Joyce Carol Oates

Spoj krimića, horora, humora i kao britva oštrih uvida.
Carole V. Bell, NPR

Everett pokriva sve, od slapstick komedije i igara riječima do svojevrsnoga makabričnog humora pred kojim bi se crvenjeli i okorjeli vojnici, a taj je podvig tim dojmljiviji ako se ima u vidu da se u "Drveću" radi o nizu jezivih umorstava povezanih s dugom, užasnom poviješću (i sadašnjošću) američkog linčovanja obojenih ljudi. (...) Autor pokazuje da se ljudi po svojoj naravi ne okreću jedni protiv drugih niti automatski reagiraju sa strahom i mržnjom, nego to čine samo stoga što su proizvodi sustava koji ih manipulacijom navodi na to.
Sandeep Sandhu, Cleveland Review of Books

Percival Everett (Fort Gordon, Georgia, 1956.) redoviti je profesor engleskog jezika u trajnom zvanju na Sveučilištu Južna Kalifornija. Piše romane, pripovijetke i eseje. Autor je više od trideset knjiga, uključujući "Erasure" (2001., godine 2023. adaptiran za film American Fiction), "I Am Not Sidney Poitier" (2009.), "So Much Blue" (2017.) i "Telephone" (2020.), u kojima se poigrava žanrovima u rasponu od trilera i satire do filozofske proze.

Roman "Drveće" ušao je 2022. godine u uži izbor za nagradu Booker i dobio nagradu Bollinger Everyman Wodehouse. Bio je i finalist Pulitzerove nagrade, a 2023. dobio je nagrade PEN/Jean Stein i Windham Campbell za proznu fikciju. Posljednji mu je objavljen roman "James" (2024.)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –