Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jonathan Lethem

Tvrđava samoće

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Mirna Čubranić
  • 06/2005.
  • 648, tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9537052656
  • Cijena: 179.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
“Tvrđava samoće” priča je o dva dječaka: Dylanu Ebdusu i Mingusu Rudeu. Oni su prijatelji i susjedi, no njihovo prijateljstvo otežava činjenica da je Dylan bijelac, a Mingus crnac. To je i priča o brooklynskoj četvrti u kojoj prevladavaju crnci, iako već postoje i naznake onog što će postati poznato kao "gentrifikacija". Ovo je priča o Americi u sedamdesetima i vremenu kada su i najjednostavnije ljudske odluke – kakvu glazbu slušati, razgovarati ili ne s onim u klupi do tvoje, predati ili ne svoj novac za užinu – vodile u potencijalnu političku, socijalnu i rasnu katastrofu. Ovo je i priča o devedesetima, kada za to više nikoga nije bilo briga. Ovo je priča o punku, toj lakomislenoj bjelačkoj pobuni, i o cracku, toj čudovišnoj kugi. To je i priča o usamljenosti avangardnih umjetnika i o boomu crtanja grafita. Ovo je priča o onome što bi se dogodilo kada bi dva dječaka opsjednuta likovima iz stripova zaista imala njihove moći: upropastili bi si živote. Ovo je priča o ugodnim popodnevima i uličnom bejzbolu, i o godinama u kojima se strepilo od iznuđivanja na školskim dvorištima. Ovo je priča o tome kako je teško pripadati društvu koje te ne prihvaća. Ovo je priča o zatvoru i koledžu, o Brooklynu i Berkeleyu, o soulu i rapu, o ubojstvu i pokajanju. A Jonathan Lethem je kao stvoren da je ispriča upravo on.

U jednoj od kritika ovog romana napisano je: "Ovo je roman koji se gušta, knjiga koju treba čitati polako, ona je proces razotkrivanja za čitatelja, baš kao i za same protagoniste. ‘Tvrđava samoće’ je ‘Lovac u žitu’ ove generacije, a Dylan Edbus njezin je Holden Caulfield."

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –