Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Michio Kaku

Hiperprostor : Znanstvena odiseja kroz usporedne svemire, vremenska izobličenja i desetu dimenziju

  • Nakladnik: Algoritam
  • Prijevod: Rudjer Jeny
  • 03/2006.
  • 400, meki uvez
  • ISBN 9532204067
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Putovanje kroz vrijeme, peta, šesta ili deseta dimenzija, prostorni nabori, warp, crvotočine i višestruki svemiri? Još donedavno područje znanstvene fantastike ili okultizma, a polovicom devedesetih – tema jednog od najvećih prirodoslovnih bestselera, slavnoga "Hiperprostora", prevedenog na dvadesetak jezika i primjera vrhunskog znanstvenog teksta zanimljivoga već i znatiželjnim tinejdžerima. Ovdje čak i tako zastrašujući matematički pojmovi poput neeuklidske geometrije, supergravitacije ili Kaluza-Kleinove teorije postaju besprijekorno razumljivi.

U posljednjih desetak godina fizičari su ustvrdili da se svemir ne sastoji samo od četiriju dimenzija s kojima nas je upoznao Einstein, nego od desetodimenzionalnog hiperprostora, prostora u kojemu se objedinjuju sve četiri prirodne sile, odnosno jedinog prostora u kojemu je moguće valjano objasniti i primijeniti zakone moderne fizike. Michio Kaku, jedan od rodonačelnika teorije polja struna, tumači nam da temeljne sastavnice svemira nisu kvarkovi, protoni, ili elektroni nego mnogo manje čestice, zvane “strune” ili “superstrune” koje u prostorvremenu titraju poput onih violinskih i čije se vibracije u različitim rezonancijama potom očituju u elementarnim česticama.

Kroz priče iz umjetnosti, povijesti i književnosti pokazuje nam kako su i pisci i znanstvenici bili opčinjeni fenomenom višedimenzionalnosti već više od stotinu godina, a osobito su lijepa i poticajna njegova zaključna razmišljanja o razdjelnici (i dodirnim točkama) između religije i znanosti.

Michio Kaku (1947., San Jose, Kalifornija) jedan je od najpoznatijih svjetskih fizičara i suosnivač teorije polja struna, futurist i autor nekoliko uspješnica. Studirao je na Harvardu i Berkeleyju, a zatim je kratko predavao na Princetonu, prije nego je započeo dugogodišnju karijeru profesora teorijske fizike na City College of New York. Napisao je više od 70 stručnih članaka. U svojim knjigama pokušava fiziku i njezina postignuća približiti što širem čitateljstvu, a među njima se ističu mnoge uspješnice kao što su Hiperprostor, Budućnost čovječanstva, Parallel Worlds (Paralelni svjetovi), Physics of the Future (Fizika budućnosti). Zbog svojeg rada te nastojanja da popularizira znanost jedan je od najpoznatijih znanstvenika na svijetu i često gostuje na radiju i u TV emisijama poznatih kuća kao što su BBC, Discovery, CNN i History Channel. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –