Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Damir Miloš

Kornatske priče

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 05/2006.
  • 132 str., meki uvez
  • ISBN 9531787360
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Kornatske priče roman su u kojem se Damir Miloš, pisac i jedriličar, vraća na njemu dobro poznat teren, moru i otocima. Nakon kratkog romana Zoe, koji tematizira odrastanje dječaka na Kornatima, Miloš se opet bavi tim arhipelagom, ovom prilikom dovodeći na njega odrasla muškarca. Roman započinje iskrcavanjem naratora s ribarske brodice na otok Kornat. Tražeći zaklon pred nadolazećom olujom, narator dolazi do ribarske kolibe u kojoj zatječe jednog starca...

U sljedećih dvadesetak poglavlja Miloš će, u prostoru između mita, putopisa i fantastike, napisati nevjerojatno uzbudljiv i literarno dojmljiv vodič po Kornatima. Što se događa kornatskim ovcama kad padne snijeg? Kako se one štite od leda? Koliko žive leptiri slanih krila? Što kriju pećine na Svršati? Kakav se jedrenjak nasukao na Rašip? Što na Kornatu traže britanski piloti? Mnoštvom originalnih motiva koje je obradio u ovom romanu Miloš je stvorio fantastičan vodič, vodič koji nema gotovo nikakve praktične vrijednosti za jedriličare, ili one koji namjeravaju pješačiti po Kornatima, ali zato posjeduje estetsku i književnu vrijednost.

«Kornatske su priče pokušaj da se izrazi doživljaj mora, Kornata prije svega, oslobođen uobičajenih fraza koje se već godinama neumoljivo i nekritički pripisuju moru. Jer more je samo nezainteresirana voda koja ne mari za nas, ljude, ne napada nas golemim valovima, niti tjerano vjetrom pokušava potopiti naše brodove. More nije ogledalo u kojem bismo mogli ugledati i pronaći svoju dušu. More nas ne može zagrliti. Ono nije svjedok našeg postojanja, jer more nema pamćenje. Ona je obična slana voda, dosežući samo do obale. Sve je ostalo naša mašta, ili strah pred morem, onim što ne razumijemo. A pripisujući mu ljudske osobine samo se udaljujemo od njegove tajne, tajne koju on ni na koji način ne skriva, osim svojom dubinom».
(D. Miloš)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –