Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Damir Miloš

Smetlar

  • Nakladnik: Meandar
  • 11/2005.
  • 194 str., meki uvez
  • ISBN 9532061932
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Sjedim s vremenom. Vrijeme je u podzemnoj neprepoznatljivo. Sam sam sebi dosadan. Nema Sunca. Ne snalazim se. Poput šume. Šuma je u meni oduvijek izazivala strah, paniku. Djed se sakrio, ostavljajući me samog. Zvao sam ga, preklinjao, ali on nije shvaćao koliko se bojim. Hlače mokračne. Djed se oglasio brundanjem medvjeda. Trčim, sudarajući se sa stablima, ogreben granjem, ne prepoznajući dozivanje djeda. Kad me sustigao, podigao, kandžama medvjeda, kako me razdiru, i strah, polako, s krvlju, nekamo nestaje...Plakao sam krv. I djed je plako, moleći me za oprost. Pogladim ga po sijedoj kosi. Mogu li vjerovati njegovim suzama?

U okviru svojega literarnoga koncepta koji se nikada nije dodvoravao najnižim pragovima jednoga požutjeloga, senzacionalističkoga književnoga ukusa, Miloš je napisao bar desetak sjajnih proznih knjiga od kojih valja spomenuti romane poput "Nabukodonozora" (svakako, jedan od ponajboljih romana devedesetih), briljantni i poetični "Otok snova", provokativnu "Klitostoru"... Ne treba nikako zaboraviti niti remek-djelo književnosti za djecu, roman "Bijeli klaun"(...)

U "Smetlaru" možemo već sada prepoznati roman kojim Miloš nimalo ne odstupa od svojih poetičkih načela ali ih, u ovoj “priči” o nestajanju kao temeljnoj motivsko-filozofskoj potki ovoga štiva, ponovno ispisuje na samo sa sobom usporediv način.
Delimir Rešicki

Damir Miloš (Opatija, 1954) do sada je objavio sljedeće prozne knjige: "Pogled grad" (1985), "Snježni kralj" (1986), "Se" (1987), "Smrt u Opatiji" (1988), "Bijeli klaun" (1988, 2004), "Nepoznata priča" (1989), "Autobiografija" (1989), "Kapetanov dnevnik" (1991), "Zoe" (1992), "Nabukodonozor" (1995), "Otok snova" (1996), "Kravata" (1999), "Klitostora" (2000) i "Smetlar" (2005). Kao profesionalni jedriličar napisao je i nekoliko knjiga o jedrenju, te nekoliko drama i teorijskih tekstova.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –