Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Feđa Vukić

Modernizam u praksi

  • Nakladnik: Meandarmedia
  • Nakladnik: Meandar
  • 08/2008.
  • 335 str., meki uvez
  • ISBN 9789537355159
  • Cijena: 21.24 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Kako je nastao i što je izvorno značio pojam dizajn u hrvatskom jeziku i kulturi, a što znači danas? Knjiga "Modernizam u praksi" tematizira na teorijskoj i historiografskoj razini fenomen projektiranja materijalnih predmeta i simboličkih značenja za masovnu proizvodnju. To je segment društvene djelatnosti koji se u hrvatskom jeziku i kulturi danas standardno naziva dizajn, a u slovenskom oblikovanje. Ta terminološka dvojnost bila je povod istraživanju u namjeri otkrivanja eventualne razlike u značenju dvije inačice pojma koje referiraju na uglavnom isti sklop metodičkih postupaka.

Knjiga stoga analizira i prati teorijski diskurs konstrukcije pojma oblikovanje u Hrvatskoj i Sloveniji tijekom pedesetih godina kroz četiri konteksta, a dalje pojavu i inicijalno definiranje pojma dizajn u Hrvatskoj, posebno nakon uvođenja privredne reforme 1964. godine. Kroz pregled stvaranja i historiografskom interpretacijom raspravlja se semantičko polje oba pojma u relaciji s kulturnim i političkim kontekstom.

U toj se relaciji iscrtava okvir za shvaćanje društvenog aktiviranja modernističkih ideja u praksi ideologijskog društvenog projekta, odnosno pokušava se razjasniti interpretacijski horizont dizajna kao jednog segmenta općeg projekta industrijske modernizacije.

***

Feđa Vukić (1960.) diplomirao u zadrskom Filozofskom fakultetu povijest umjetnosti. Poslijediplomski studij završio u Zagrebu. Profesor je na Studiju dizajna u Zagrebu. Objavio je knjige: "Penezić i Rogina", 1991., "Skica za portret hrvatskog industrijskog dizajna" (s Jasenkom Mihelčić), 1992., "Modern Zagreb", 1993., "Damir Mataušić", 1993., "Europski blues", 1994., "Europan Croatia, Building on the Borders" (urednik), 1994., "More hrvatsko", 1996. "Smit," (urednik), 1996. "Stoljeće hrvatskog dizajna", 1996., "Od oblikovanja do dizajna", 2003.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –