Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Drago Jančar

Lucijine oči

  • Nakladnik: Meandar
  • Nakladnik: Meandarmedia
  • Prijevod: Mirjana Hećimović
  • 01/2008.
  • 147 str., meki uvez
  • ISBN 9789537355111
  • Cijena: 120.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Naslovom nove prozne knjige «Lucijine oči», najplodniji i najprevođeniji živući slovenski klasik Drago Jančar referira se na legendu o djevici i mučenici koja je iskopala vlastite oči i poslala ih nasrtljivom mladiću koji ju je htio obljubiti protiv njezine volje. Mladi je poganin, ganut gestom, i sam postao nepokolebljivi vjernik. U knjizi će se Jančar pozabaviti time što povezuje žrtvu kršćanske svetice sa slovenskom društvenom suvremenošću.

Zbirka priča Drage Jančara «Lucijine oči» svojevrsni je blagi zaokret u opusu ovog pisca. Nakon povijesnih romana i novela, Jančar se u ovoj zbirci odlučio pozabaviti današnjim vremenom, ali na potpuno samosvojan način. Iako priče imaju snažno uporište u sadašnjosti, Jančar im uspijeva dati mitski okvir i odmak uvođenjem nesvakidašnjih, fantazmagoričnih elemenata. Ono što ponajviše dijeli ove priče od ostalih sličnih proznih uradaka, prije svega je nenametljivost i sigurnost stila. Jančar ne pokušava obmanuti čitatelja jeftinim dosjetkama, njegov humor izbija iz prividne ozbiljnosti pripovjedača. (Željko Špoljar)

***

Drago Jančar je rođen 1948. godine u Mariboru. Živi u Ljubljani. Studirao je pravo, radio kao novinar i filmski dramaturg, a duže vrijeme bio je i slobodni umjetnik. Godine 1975. bio je osuđen i zatvoren zbog 'neprijateljske propagande'. U prijelomnim godinama 1987-1991. bio je predsjednik Slovenskog centra PEN-a. Godine 1985. boravio je u SAD-u kao dobitnik Fulbrightove stipendije za umjetnike, a godine 1988. u Njemačkoj kao dobitnik Bavarske stipendije za pisce.

Najprevođeniji je slovenski autor. Hrvatskim čitateljima poznat je po književnim radovima objavljenima u časopisima te po romanima 'Polarna svjetlost', što ga je preveo Vlado Gotovac, 'Katarina, paun i jezuit', polemičkoj knjizi 'Izvješće iz devete zemlje', te dramama. Komad 'Veliki briljantni valcer' uprizorilo je Dramsko kazalište Gavella. Najnovije objavljene knjige su mu knjiga eseja 'Duša Europe' iz 2006. i roman 'Graditelj' iz 2007.

Tijekom ovogodišnjega Sajma knjiga u Frankfurtu dodijeljena mu je nagrada Jean Améry za esejistiku 2007. Dosad je na hrvatski prevedeno desetak njegovih djela.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –