Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
David Trueba

Otvoreno cijelu noć

  • Nakladnik: Meandar
  • Nakladnik: Meandarmedia
  • Prijevod: Jana Milić
  • 02/2010.
  • 318 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537355548
  • Cijena: 18.58 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Ne može se reći da poznaješ jednu obitelj samo zato što poznaješ njezine članove. Njihov zajednički život ono je što svakome od njih daje smisao. Bilo koji pojedinac na svijetu samo je jedan među mnogima; unutar obitelji on je sin, otac, brat, unuk. Ja sam upoznao obitelj Belitre zahvaljujući Nachu. Nacho je bio treći sin po redu. Upoznali smo se prije dosta godina, kada smo zajedno pohađali pripremni tečaj za studij na institutu koji više nije bio isključivo za djevojke. Odmah smo se zbližili. Bili smo jedini dečki u razredu s trideset i tri cure. Obojica smo išli u srednju školu u kojoj su profesori bili svećenici i kada bismo ušli u razred, prepustili bismo se dotad nepoznatoj mješavini mirisa žena. Te je godine Nacho mnogima od njih slomio srce. Ja sam im bio rame za plakanje. Ali ovo nije priča o meni. Ni o Nachu. Ovo je priča o njegovoj obitelji. O svima njima."

Kao što je rekao Ambrose Bierce, dom je jedino mjesto otvoreno cijelu noć, a u prvom romanu Davida Truebe riječ je o domu brojne i iznimno zanimljive obitelji Belitre. Djed i baka, otac i majka i njihovih šestero sinova tijekom jednog vrelog španjolskog ljeta sele iz malog stana na periferiji u veliku kuću s potkrovljem, vrtom i trešnjom, u središtu Madrida osamdesetih godina.

Djed Abelardo vjerski je fanatik i pjesnik koji često razgovara s Bogom; baka Alma, koja je odlučila ne izlaziti iz kreveta, piše pisma preminuloj prijateljici zanimajući se za život poslije smrti; otac Félix osjeća se isključeno i otuđeno jer mu dvanaestogodišnji sin Matías, koji pati od neobičnog psihičkog poremećaja, zauzme mjesto u obitelji, dok majka svesrdno brani svoje sinove bez obzira na mišljenje vanjskog svijeta.

***

David Trueba (Madrid, 1969), španjolski je pisac, novinar, scenarist, redatelj i glumac, brat redatelja Fernanda Truebe, redatelja kultnog filma Belle Époque.

Kao scenarist istaknuo se filmovima: Amo tu cama rica (1991), Los peores anos de nuestra vida (Najgore godine naših života, 1994), Perdita Durango (1997),Two Much (Dvostruki zavodnik, 1995) i La nina de tus ojos (Djevojka tvojih snova, 1998), Balseros (2003).

Kao redatelj značajan je po filmovima: La buena vida (1996), Obra maestra (2000), Soldados de Salamina (Vojnici iz Salamine, 2002), La silla de Fernando (2006), dokumentarne o Fernandu Fernánu Gómez i Bienvenido a casa (2006).

Napisao je tri romana: "Abierto toda la noche" (Otvoreno cijelu noć, 1995), "Cuatro amigos" (1999), i "Saber perder" (2008), koje su čitatelji i kritika veoma dobro prihvatili. Njegov je prvi roman u Španjolskoj doživio svoje šesto izdanje.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –