Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Stjepan Gulin

Smokve od soli : Izabrane pjesme

  • Nakladnik: Meandar
  • Nakladnik: Meandarmedia
  • 09/2009.
  • 308 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537355456
  • Cijena: 18.58 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
(...) Naznačeni je lirski krajolik manje-više usvojena interpretacijska kon­strukcija na koju se kritičari pozivaju, a potvrđuje ju glavnina pjesničke produkcije sedamdesetih. Međutim, kao i svaka konstrukcija, i ova posjeduje svoje fikcijske dijelove, slijepe pjege, crne rupe, prenaglašena i prešućena mjesta. Priča o iskustvu pjevanja i opusu Stjepana Gulina jedno je od njezinih stidnih mjesta.

On je, naime, imao nesreću dobno pripadati jednoj (razlogaškoj) generaciji, a knjigom se oglasiti u trenutku kada se na sceni afirmirala sljedeća (pitanjaška) generacija. Iako su njegove zbirke - od prve "Kovine" (1978) do desete "Ne to" (2005) - kreativno promicale iskustva tekstualizma, ludizma, neoegzistencijalizma, čak neospiritualizma i tzv. stvarnosne poezije, Gulin je do početka ovoga tisućljeća plaćao danak medupoziciji te je gotovo ostao prešućen pjesnik.

Svakako kao mogući razlog za šutnju valja navesti činjenicu da su osnovni poetički impulsi njegova prvijenca - uz načelne podudar­nosti - podjednako udaljeni i od razlogaške kuće bitka i od ekstatičnih jezičnih igara lirskih dekonstrukcionista sedamdesetih.

Izbor "Smokve od soli" poziva na ponovno iščitavanje pjesničkoga opu­sa Stjepana Gulina, te podsjeća na njegova idejna, motivska, stilska i svjetonazorna uporišta.

Krešimir Bagić

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –