Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Stjepan Gulin

Kovine

  • Nakladnik: Naklada Breza
  • 12/2004.
  • 71 str., meki uvez
  • ISBN 9537036154
  • Cijena: 60.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Priča o zbirci «Kovine» Stjepana Gulina jedna je od crnih rupa priče o našemu suvremenom pjesništvu i njegovoj kritičkoj recepciji. Taj je poetički i stilski nedvojbeno vrijedan i provokativan lirski prvijenac ostao gotovo prešućen. Razloge muku kritike vjerojatno najprije treba tražiti u naraštajnoj logici na koju se već pola stoljeća naslanja izrada zemljovida hrvatskoga pjesništva. Naime, Stjepan Gulin je imao tu nesreću daje dobno pripadao jednoj (razlogaškoj) generaciji, a knjigom se oglasio u trenutku kada se na sceni pojavila sljedeća (pitanjaška) generacija.

Iako su njegove «Kovine» (tiskane 1978), pa i zbirke poslije njih, kreativno promicale iskustva tekstualizma, fudizma, neo-egzistencijalizma i si., Gulin je do početka ovog tisućljeća plaćao danak međupoziciji te je praktično ostao prešućen pjesnik. Svakako kao mogući razlog za šutnju valja navesti i činjenicu da su osnovni poetički impulsi njegova prvijenca - uz načelne podudarnosti - podjednako udaljeni i od razlogaške kuće bitka i od ekstatičnih jezičnih igara lirskih dekonstrukcionista sedamdesetih.

Stjepan Gulin rođen je 28. zrilvoća miseca 1943. godine u Šibeniku. Studij prava završio je na Pravnom fakultetu u Zagrebu a zatim je položio ispit za srednješkolskog profesora privrednog prava. Živi u Zagrebu. Objavio: «Kovine» (Sveučilišna naklada Liber, biblioteka Razlog, Zagreb, 1978), «Istovjetne pjesme» (Školske novine, Zagreb, 1987), «Protutijekovi» (Mladost, Zagreb, 1988), «Ljubavne pjesme» (Matica hrvatska, Šibenik, 1992), «Riječi» (Gradska knjižnica Juraj Šižgorić, Šibenik, 1995), «Mozartissimo» (Matica hrvatska i Gradska knjižnica Juraj Šižgorić, Šibenik, 1998), «Nitko ne griješi ako šuti» (Naklada MD, Zagreb, 2003) i «Svete nesanice» (Matica hrvatska, Zagreb i ogranak Matice hrvatske, Šibenik, 2003). Četiri njegova teksta (Ti minuti sporo teču, Sve ti sritno bilo, Galeb i Funcutica) pjevaju šibenske klape Šibenik i Maslina.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –