Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Franjo Nagulov

Tanja

  • Nakladnik: Naklada Breza
  • 02/2008.
  • 90 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537036423
  • Cijena: 80.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Rukopis pjesničke knjige «Tanja» Franje Nagulova provocira da iznova promislimo o trima stvarima - o ljubavi kao lirskoj temi, naraciji kao lirskome načinu i metafori kao uporišnome elementu pjesničkoga koda.

Ispisujući suvremenu inačicu ljubavnoga kanconijera, mladi je pjesnik istodobno pokušao do kraja depatetizirati temu ljubavi, s jedne, te sačuvati ekstatične emocije i fascinaciju svoga lirskog protagonista osobom drugoga, s druge strane. Depatetizaciju je pritom proveo bavljenjem svakodnevnim kontekstima, običnim senzacijama i ni po čemu iznimnim motivima.

Djevojka iz naslova - Tanja - deskribira se, uz ostalo, kao žena koja se jeftino oblači, koja ima male žute zube i male grudi, masnu kosu i perut, koja je sasvim prosječna, ponekad čak i ružna. Fascinacija se, pak, naglašava potpunom fokusiranošću na govor o njoj. Stječe se dojam da Nagulovljev lirski protagonist ni o čemu drugom i ne može govoriti.

Tanja se pojavljuje na mjestu njegove biografije, lektire, njegovih navika, psihoza ili promjena raspoloženja. Tanja ima svoj BAR-kod i svoj ISBN, ona je žena, ona je dječak, ona je tekst, citat, kolaž, film, Kant, Klimt, sve što se može pomisliti i vidjeti. Iz pjesme u pjesmu dopunjuje se njezin portret novim detaljima ili novim osvjetljenjima, ovisno o perspektivi motrenja, trenutačnom raspoloženju i namjerama iskazivača.

Ta opsesivna usmjerenost na govor o njoj naknadno ovoj poeziji priskrbljuje neki novi patos koji nas iznova upozorava daje ljubav toliko unikatno iskustvo koje nikad do kraja nije moguće opisati, a kamoli racionalizirati... (...)

Sve u svemu, pjesnički rukopis Tanja Franje Nagulova stilski je, kompozicijski i tematski posve domišljena cjelina koja nedvojbeno obogaćuje diskurzivnu raznolikost aktualne hrvatske poezije. (Krešimir Bagić)

Franjo Nagulov rođen je 10. rujna 1983. godine u Vinkovcima gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju nakon čega upisuje i završava Filozofski fakultet Sveučilišta u Osijeku. Do sada je objavio ukupno sedam zbirki pjesama, dva romana i književnoznanstvenu studiju o pjesničkom radu suvremenoga hrvatskog pjesnika Branka Maleša. Objavljivao je u nizu utjecajnih književnih časopisa te je zastupljenikom više antologija suvremene hrvatske poezije. Pjesničke radove te književne kritike objavljivao je u emisijama Poezija naglas, Šest minuta poezije u šest te Bibliovizor Trećega programa Hrvatskoga radija. Dobitnikom je ukupno šest nagrada za književnost te književnu kritiku.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –