Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Franjo Nagulov

Okupacija u 26 slika : (Metodički obrađena lektira)

  • Nakladnik: Sandorf
  • 04/2022.
  • 112 str., meki uvez
  • ISBN 9789533513676
  • Cijena: 9.95 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Najnovija knjiga Franje Nagulova "Okupacija u 26 slika (Metodički obrađena lektira)" jedan je od onih rijetkih trenutaka u našoj književnosti kada poezija izađe iz samog teksta i prelije se u još jedan medij. Otprije poznat književnoj javnosti kao pisac mnogih sada već kultnih zbirki pjesama, ali i kao predani književni kritičar, Franjo Nagulov iz knjige u knjigu ide dalje, traži nove prostore, otkriva nove dimenzije same poezije.

Tako ovdje eksperimentira sa samom formom pjesme, ali i onom što često zovemo analiza pjesme i upravo tom igrom približa nas apsurdu pitanja što je pjesnik htio reći. Poezija je u ovoj knjizi vezana uz fotografiju i riječ je o uspjelom spoju kojim se stvara jedinstveno tkivo književnoumjetničke forme. Same pjesme različite su, ali su uvijek nabijene otporom i angažmanom, krikom protiv stanja u kojem se nalazimo i upravo je to još jedna vrijedna dimenzija ovog rukopisa; on je živo mjesto otpora književnosti nekim malignim društvenim mjestima.

Nagulov ne prati aktualne poetske trendove, a izgledno je da će knjigama poput ove i sam stvoriti nove pjesničke struje koje će, poput njega, propitivati samu poeziju i sve njene forme.

Monika Herceg 

Franjo Nagulov rođen je 1983. u Vinkovcima gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. U Osijeku, na Filozofskom fakultetu, završava studij knjižničarstva te hrvatskoga jezika i književnosti. U književnost ulazi 2005. godine osvajanjem nagrade za mlade autore na Pjesničkim susretima u Drenovcima. Uz navedenu, dobitnikom je niza nagrada poput one Kvirinovih susreta u Sisku, Jutra poezije u Zagrebu, Dana Josipa i Ivana Kozarca u Vinkovcima ili Dana hrvatskih književnih kritičara u Đakovu.

Autor je triju romana, jedanaest zbirki poezije te književno-teorijske studije o pjesništvu Branka Maleša. Zastupljen je u nizu antologija te je prevođen na engleski, njemački i slovenski jezik. Objavljivao je i u više emisija Trećega programa Hrvatskoga radija te u nizu relevantnih književnih i književno-kritičkih časopisa.

Član je uredničkoga kolegija časopisa za književnu kritiku Stav. Autor je scenarija za film Adam redatelja Marija Šuline, cjelovečernji igrani film snimljen 2019. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –