Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Franjo Nagulov

Punomasni anđeo

  • Nakladnik: Jesenski i Turk
  • 12/2011.
  • 222 str., meki uvez
  • ISBN 9789532224122
  • Cijena: 89.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Intelektualac u provinciji bez natruha cinizma je kao muškarac bez brkova, posebno ako i jest muškarac. Možda bi neki stand-up komičar tako prišao (prišio) glavnom liku ovog romana, izgrađenom ciniku, koji na više razina (samo)ironije pripovijeda moguću priču koja se zbiva od lavaboa do zbornice, od bojlera do pekare, dvadesetminutnim trajanjem vožnje autobusom u oba smjera jedne provincije. Sistemom ljepljivih prstiju (gadljivog), oštrine spram društveno bitnog (svadljivog), smisleno razložene političke nekorektnosti (prevodivog), probija se kroz život i sistem u deklamiranom nedogađanju mlad čovjek neslučajnog prezimena Peterlić.

Ujedno i kao autor poezije, ljubitelj žena (tragike), i filma dakako, na trenutke kao da je sišao iz Morrisseyevih tekstova pjesama, zdvajajući nad sobom i oko sebe, bivajuć intiman, dirajuć se, poluozbiljno tematizira sve ono što je ozbiljno, kao prvo lice, naumio sastaviti u lični opis modernog nemotoriziranog punomasnog anđela, možda književnog lika, možda modela zastupljenog u okvirno procjenjivom postotku u jednoj politički, ekonomski i medijski izazvanoj populaciji s nekoliko velikih gradova i ogromnim gravitirajućim prostranstvima.


* Franjo Nagulov je autor poezije i književnoznanstvenih radova. Svaka sličnost u njegovu romanu sa stvarnim osobama je slučajna, i namjerno slučajna.

Franjo Nagulov rođen je 10. rujna 1983. godine u Vinkovcima gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju nakon čega upisuje i završava Filozofski fakultet Sveučilišta u Osijeku. Do sada je objavio ukupno sedam zbirki pjesama, dva romana i književnoznanstvenu studiju o pjesničkom radu suvremenoga hrvatskog pjesnika Branka Maleša. Objavljivao je u nizu utjecajnih književnih časopisa te je zastupljenikom više antologija suvremene hrvatske poezije. Pjesničke radove te književne kritike objavljivao je u emisijama Poezija naglas, Šest minuta poezije u šest te Bibliovizor Trećega programa Hrvatskoga radija. Dobitnikom je ukupno šest nagrada za književnost te književnu kritiku.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –