Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Davor Rodin

Poraz prosvjetiteljstva

  • Nakladnik: Naklada Breza
  • 09/2012.
  • 331 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537036683
  • Cijena: 250.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Knjiga "Poraz prosvjetiteljstva" svojevrsna je rekapitulacija intelektualnog rada filozofa i politologa Davora Rodina (Zagreb, 1936) koji se može opisati kao tematiziranje velike promjene paradigme u političkom mišljenju. Autor drži da je političku teoriju i, uže, političku filozofiju moguće jasno podijeliti na političku teoriju moderne i postmodernu političku teoriju.

Hegelovu transformaciju analogne u identitetnu logiku autor kritički analizira u različitim dijelovima Hegelova sustava i zaključuje, zajedno sa suvremenim autorima, da je s njom dovršena ne samo povijest prosvjetiteljstva već i cjelokupne logocentrički fundirane metafizike zapada.

Alternativu Aristotelovoj analognoj i Hegelovoj identitetnoj logici autor nalazi u postmodernoj teoriji medija. Ponajprije u medijskom razlikovanju govora i pisma kao asimetričnih i nesumjerljivih medija, a zatim u medijskom razlikovanju teorije i prakse koje nije moguće tehnički izjednačiti. Projekt aplikacije teorije u praksi, koji je dominirao čitavim prosvjetiteljstvom i s Hegelom trijumfirao, time je definitivno antikviran. Teoriju nije moguće bez ostatka aplicirati na praksu, niti je praksu moguće bez ostatka teoretski prikazati.  

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –