Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lino Veljak

Uvod u ontologiju

  • Nakladnik: Naklada Breza
  • 10/2019.
  • 329 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789538139284
  • Cijena: 21.24 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga Line VeljakaUvod u ontologiju”, kao što sam autor ističe, nije tipična propedeutika. No, to ne znači da ona ne opravdava svoj naslov, nego ga uspješno nadilazi, usmjeravajući područje istraživanja i na teme koje su dosad zanemarene u klasičnoj ontologiji. Naime, osim što Veljak razrađuje povijest nastanka ontologije uz osvrt na njezina temeljna pitanja, dualizam i monizam, odnos ontologije i metafizike, neodvojivost ontologije, logike i epistemologije, pitanja kojima se tradicionalno bavi ontologija, on konstruktivno proširuje i na pitanja koja pripadaju području politike, fizike i psihologije.

Provokativnost i zanimljivost Veljakova pristupa najbolje je vidljiva u naglascima koje stavlja na jedno od temeljnih ontoloških pitanja, pitanje identiteta. Ukazujući na metafizičke temelje politika identiteta, u bavljenju njegovim individualnim i kolektivnim dimenzijama, Veljak ne bježi ni od osvrta na aktualnu situaciju. Na tom tragu Veljak razvija teoriju „metafizičkih utvara“: Nacije, Rase, Klase, Partije, Države, Vojske, Crkve, u čemu možemo pronaći i njegov originalni znanstveni doprinos kritičkom sagledavanju biti društvenog smisla identiteta. Nadalje, autor se ne libi kritički odnositi i prema vlastitoj disciplini te postaviti pitanje primata ontologije, ali i razjasniti razliku koja je danas nedovoljno poznata, pogotovo mlađim generacijama, između praktične i praktičke filozofije. Jedno od zasebnih smjerova istraživanja predstavlja i pitanje istine, njezinog smisla i zlouporabe. Također, potrebno je istaknuti i Veljakovu inovativnu kritiku ekonomije kao ontologije koja može koristiti ne samo ontolozima, ili filozofima, nego pomoći i širem znanstvenom promišljanju i u društvenim disciplinama.

Veljak na zanimljiv, poticajan, a na nekim mjestima i filozofski izazovan način problematizira ontologiju povezujući je s praktičkom filozofijom uz dosljedno navođenje relevantne literature, sažetim i jasnim stilom. U tom smislu riječ je o važnom teorijskom doprinosu, kako na razini suvremenog promišljanja ontologije, tako i u pogledu osvještavanja filozofijske tradicije te revitaliziranja njezine nezaobilazne uloge.

Recenzenti: Anto Gavrić / Marija Selak / Goran Sunajko

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –