Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vlado Vurušić

Rajski ključar

  • Nakladnik: Naklada Breza
  • 03/2020.
  • 223 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789538139338
  • Cijena: 18.58 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga "Rajski ključar" Vlade Vurušića donosi priče različite duljine, koje nas vraćaju u ratne godine sugestivnošću velike snage. Pred sobom vidimo defile karaktera - idealiste, zanesenjake, junake, kukavice, ucviljene majke, oficire i vojnike, časnike i dragovoljce, uglavnom mlade ljude u paklu rata. To je vrijeme prevrednovanja svih vrijednosti. Svijet u kojemu su odrasli, dotad naizgled čvrst poput  granita, puca. Niče nešto novo.

Svi su oni, ili skoro svi, uronjeni u jedan medij - naciju. Srbi, Hrvati, Jugoslavija, Hrvatska; komunisti i antikomunisti, ili komunisti koji su preko noći postali antikomunisti, na isti način kako su jučerašnji Jugoslaveni postali današnji Hrvati ili Srbi, sva se ta tranzicija, transsupstancija, vidi na stranicama ove knjige na način koji će mladim ljudima, koji u tim vremenima nisu živjeli pa si ih ne mogu ni predočiti, plastično oživjeti dane u kojima su mnoge majke plakale, dok su im djeca krvarila po ratištima, na koja su ih uputili njihovi ideali ili potreba za obranom gole kože.

Vurušić pažljivo rekonstruira i društveni svemir svojih  likova, jer oko glava Vurušićevih junaka i antijunaka fijuču meci, tijela se mrtvih raspadaju u smradu, na puno mjesta vidimo usirenu ljudsku krv, strah pred egzekucijom ljude pretvara u gnjecavu masu.

Boris Rašeta

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –