Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jadranka Brnčić

Svijet teksta : Uvod u Ricœurovu hermeneutiku

  • Nakladnik: Naklada Breza
  • 10/2012.
  • 315 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537036706
  • Cijena: 29.20 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Francuski filozof Paul Ricœur (1913-2005) bavio se problemom teksta u okviru hermeneutičke fenomenologije kakva je propitivala dosege i granice spekulativna mišljenja. U filozofiji konkurentnim diskursima - psihoanalitičkom, simboličkom, fikcionalnom - istraživao je razumijevanje i samorazumijevanje ljudskoga "bivanja u svijetu" do kojih se dolazi upravo obilaznicom interpretacije teksta. Njegova je filozofijska potraga u toj avanturi zapravo potraga za onim što jest "dobar život".

Tumačenju teksta Ricoeur pristupa pitajući: da li je moguća interpretacija koja ne bi bila interpretacija teksta ili o njemu, nego interpretacija u tekstu i kroz tekst? Ono što je, po Ricœuru, zajedničko različitim (historiografskim, fikcionalnim, biblijskim) tekstovima jest, u trijadi - autor-tekst-čitatelj - koja tvori svijet teksta, interpretacija samoga rada teksta, dinamičkog identiteta unutar kojega se strukturira integrirajuće djelovanje svih njegovih elemenata.

Knjiga, podijeljena u četiri cjeline, hvata se u koštac s problematikom interpretacije kakva prazni prostor subjekta od njegovih ideoloških slojeva uvjetovanih dosezima i granicama diskursa u kojem se iskazuje te ga ponovno, u dijalektičkom odnosu arheologije i teleologije subjekta, puni smislom.

U knjizi "Svijet teksta" - zamišljenoj monografski, kao praćenje putanje Ricœurova promišljanja o tekstu - nakana je istraživanja bila pokazati na koji načinon svojom interpretacijom, ostajući u granicama svijeta teksta, uvriježena shvaćanja osnovnih koncepata dovodi u pitanje ili rasvjetljuje na nov način, kako u teoriji metafore (refercijana moć metafore), tako i u naratologiji (vrijeme kao konstitutivan element naracije, natrativni identitet, etički status naracije).

***

Jadranka Brnčić
studirala je francuski i ruski jezik s književnostima na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je doktorirala temom " Ricœurovo tumačenje biblijskoga teksta". Piše znanstvene, stručne, publicističke i književne tekstove te prevodi. Objavila knjige: "Anđeli" (1998, 2003), "Vezan u snop života" (2002), "Biti katolik još" (2007), "Razmjena daljina" (2008), "Franjina Pjesma stvorenja" (2012), a u pripremi su: " Ricœurovo tumačenje biblijskoga teksta", "Zrno gorušičino. Hermeneutičko čitanje odabranih biblijskih perikopa" , "Ješua" i "Jakovljeve ljestve. Biblijski motivi u književnosti, slikarstvu i filmu".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –