Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Furio Barzon

Ciriška povelja : Eisenman De Kerckhove Saggio

  • Nakladnik: Meandar
  • Nakladnik: Meandarmedia
  • Prijevod: Vanda Mikšić
  • 08/2008.
  • 137 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537355203
  • Cijena: 18.58 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Na ciriškom ETH-u 11. travnja 2000. predstavljena je međunarodna verzija biblio­teke «ITRevolution in Architecture». Među istaknutijim sudionicima susreta našli su se Peter Eisenman i Dernek de Kerckhove. Uz moderiranje urednika biblioteke te potpredsjednika ETH-a Gerharda Schmitta ta su se dvojica znanstvenika sučelila u razgovoru na temu novih digitalnih tehnologija. Uslijedila je opsežna rasprava, iz koje je zatim proizašla ova knjiga.

Ekrani, konekcije i elektronska sučelja posvuda su oko nas i žive usporedno kao fleksibilni i transtipološki sustavi. Arhitektura postaje elektronski i interaktivni organizam: rađa se nova vrsta prostora. Bilo daje stvaran ili simuliran, dvodimenzionalan ili trodimenzionalan, u tom je prostoru sve u dodiru, izmiješano, kontaminirano. Brzina više ne pripada fizici, nego mislima, i apsolutna je. Je li onda arhitektura, ona stara arhitektura, koja počiva na zidovima i ciglama, uopće više moguća?

Knjiga koju držite u rukama nastoji odgovoriti na to temeljno pitanje, pružajući teorijski okvir za Novu stvarnost koju stvaramo i kao pojedinci i kao društvo. Pred nama je posao arhitektonskog oblikovanja cijelog jednog novog svemira čiji zidovi neće biti od isključivo inertnih materijala, nego ponajprije od onih virtualnih. Na taj će se način oni zauvijek srušiti i ustupiti mjesto komunikaciji. I upravo će virtualni svjetovi, više nego oni trodimenzionalni, dovesti arhitekturu u središte suvremene misli.

***

Furio Barzon (Venecija, 1972), jedan je od urednika architecture.it, arhitektonske web stranice i slobodnog tematskog pretraživača. Na 7. međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji predstavio je interaktivno djelo Bien-nale pARCH Corner. Jedan je od pokretača časopisa "archi_ve_s", priređivač izložbe terra.trema, kao i idejni začetnik skupine CCPeace, koja se zalaže za izgradnju Komunikacijskog centra za mir, interaktivnog virtualnog svijeta.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –