Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Krzysztof Varga

Tequila

  • Nakladnik: Meandar
  • Nakladnik: Meandarmedia
  • Prijevod: Ivana Puškarić
  • 11/2008.
  • 120 str., meki uvez
  • ISBN 9789537355234
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Tequila" je kompleksna, samoironična, intrigantna priča u čijem je središtu punk-rock bend.

Glavni lik, frontmen benda, nalazi se na groblju i nosi lijes svoga prijatelja i bubnjara, a istodobno, kroz tragikomični monolog, progovara o prijateljstvu, glazbi, ljubavi, suvremenom svijetu, prolaznosti i smrti, te o svome mjestu u cijelom tom kaosu.

Upravo je slengovski monolog naratora, iz kojeg se prelijeva punk-rock senzibilitet i izbija revolt cijele urbane generacije, najveća vrijednost ovoga, po broju stranica, nevelikog romana.

"Tequila" je u Poljskoj imala dva izdanja i tisuće čitatelja, a Vargi je osigurala kultno mjesto u suvremenoj književnosti urbanog izraza.

***

Krzysztof Varga
, rođen 1968. u Varšavi, poljski je pisac i novinar. Diplomirao je polonistiku na Varšavskom sveučilištu. Urednik je kulture u najčitanijim poljskim dnevnim novinama Gazety Wyborczoj. Vargina su djela već postala kultna, jer osim životnoga, često crnog humora, kojim ih je protkao, donosi i razmišljanja o prolaznosti života, smrti, ljubavi, prijateljstvu, odanosti, a likovi od kojih ne očekujemo previše, jer utjelovljuju obične, prosječne pojedince i granice s antijunacima, iznose filozofiju života koja nas potiče na razmišljanje.

U književnosti se pojavio 1993.g. Objavio je knjige: "Dečki ne plaču" (1996.), "Smrtnost" (1998.), "Tequila" (2001.), knjiga je bila nominirana za prestižnu poljsku književnu nagradu NIKE 2002., "Karolina" (2003.), "Grobnica od taraca" (2007.), esejističku prozu "Bildungsroman" (1997.), zbirku priča "45 ideja za roman" (1998.), za koju je dobio nagradu Fondacije kulture (Fundacji Kultury).

Zajedno s Pawlom Duninem-Wasowiczem objavio je rječnik suvremene literature "Parnas bis" (Parnas bis. Poljska literatura rođena poslije 1960.) 1995, a s Jaroslavom Klejnockim izdao je antologiju najnovije poezije "Evo vam vaših pjesnika" (1996.).Živi u Varšavi.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –