Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lovorka Čoralić

Barani u Mlecima

  • Nakladnik: Dom i svijet
  • 06/2006.
  • 251 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9532380159
  • Cijena: 23.89 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga "Barani u Mlecima" s podnaslovom "Povijest jedne hrvatske iseljeničke zajednice" nastala je kao rezultat autoričina višegodišnjega i sustavnog bavljenja tematikom hrvatskih iseljavanja na mletačko područje. Djelo problematizira prije svega karakter i pripadnost barske iseljeničke skupine u Mlecima, a bazira se najvećim dijelom na izvornoj arhivskoj građi, uglavnom onoj oporučnog karaktera. Analizom spomenute građe prema općim odrednicama iseljavanja (vremenski period iseljavanja, mjesta nastanjivanja mletačkih gradskih predjela), naćinima komunikacije (s obzirom na profesionalnu, vjersku, privatnu usmjerenost) i drugim važnim sastavnicama u životu iseljenika upoznajemo način funkcioniranja barske iseljeničke zajednice, kao i samu znamenitu prošlost grada Bara.

Autorica naglašava da je u historiografiji povijest grada Bara redovito bila isključivana iz hrvatskoga etničkog korpusa što je posljedica mletačke teritorijalne razdiobe prema kojoj je Bar pripao pokrajini Mletačkoj Albaniji, a Barani su po sistemu "automatizma" svrstavani u albansku etničku grupaciju. Rad ispravlja tu pogrešku hrvatske i zapadnoeuropske historiografije određujući Barane kao sastavni dio hrvatske iseljeničke zajednice, čemu u prilog idu zorni kvantitativni podaci koji u usporedbi s podacima dobivenima za ostale hrvatske iseljeničke grupe upućuju na niz podudarnosti glede zajedničkih obilježja života i djelovanja u novoj sredini.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –