Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Erazmo Handel

Sjećanja

  • Nakladnik: Dom i svijet
  • Urednik: Marko Trogrlić
  • Prijevod: Vlasta Švoger
  • 08/2007.
  • 166 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532380286
  • Cijena: 18.58 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga proširuje dosadašnje spoznaje o povijesti Dalmacije u doba tzv. druge austrijske uprave u Dalmaciji (1814.-1918.). Također, ovo je prvo objavljivanje autobiografskog teksta nekoga od dalmatinskih namjesnika, a Erazmo Handel je i prva civilna osoba na toj dužnosti, od 1902. do 1905. godine.

Handelovo namjesništvo u Dalmaciji obilježeno je burnim događajima ponajprije vezanima uz njegova nastojanja oko pojačane uporabe njemačkog jezika u tijelima državne uprave; u Dalmaciji pokušava uvesti njemački kao uredovni jezik, a vrhunac sukoba dogodio se 1904. godine nakon Handelove izjave o "nepostojanju poštene riječi u Dalmatinaca", nakon čega su zastupnici Dalmatinskog sabora odbili daljnje sudjelovanje u njegovu radu dok namjesnik ne odstupi s položaja (1905. donesena je i odluka o Handelovu povlačenju s mjesta dalmatinskog namjesnika).

Svoja "Sjećanja / Erinnerungen" na te i druge događaje koji su obilježili njegovu karijeru Handel je napisao u kolovozu 1918. godine, a ovo je njihovo prvo objavljivanje uopće.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –