Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ivo Vinski

Uvod u analizu nacionalnog dohotka i bogatstva

  • Nakladnik: Dom i svijet
  • Nakladnik: Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  • 10/2007.
  • 343 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532380224
  • Cijena: 37.16 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Nakon toga Moderna vremena ne ažuriraju cijene - preporučamo da točnost cijene i dostupnost knjige (pogotovo starijih izdanja) provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga Ive Vinskoga povezuje sustavna promišljanja i praktična iskustva istraživanja kapitala, rada i tehnološkog napretka u procesima ukupnog društvenog razvoja. Za opći razvoj u našim uvjetima to je osobito važno s obzirom na sve donedavno postojeće teorijske razlike u pristupu i praktičnom prosuđivanju ove složene problematike.

Hrvatska je tek pred desetak godina zamijenila sustav nacionalnih računa, temeljen na koncepciji materijalnog proizvoda, s obuhvatnijim sustavom koji uključuje niz djelatnosti nematerijalne proizvodnje, koji sektor u uvjetima suvremenog ekonomskog života rapidno raste. Sam Vinski nije doživio uvođenje modernog sustava društvenih računa, ali je svojim istraživačkim radom otvarao nove putove razvoju moderne makroekonomije.

Upravo knjiga "Uvod u analizu nacionalnog dohotka i bogatstva" najbolje potvrđuje veličinu toga znanstvenika, koji je među prvima u svijetu, a prvi u Hrvatskoj, shvatio presudnu važnost sistematskih empirijskih kvantitativnih istraživanja, kako na nacionalnoj tako i na komparativnoj razini razvoja društva.

Priređivači i urednici izdanja su akademici Zvonimir Baletić i Vladimir Stipetić. Opsežan predgovor o životu i djelu Ive Vinskoga napisao je prof. dr. Dragomir Vojnić.

***

Ivo Vinski (Zagreb, 1915-1986) spada u najistaknutije i najplodnija hrvatske znanstvenike. Bio je izvanredni član Hrvatske (tada Jugoslavenske) akademije znanosti i umjetnosti, poznat i visoko uvažavan širom svijeta, ugledni član Međunarodne udruge za istraživanje bogatstva, specijalni savjetnik OUN. Priredio je prvu suvremenu procjenu nacionalnog bogatstva bivše Jugoslavije i njezinih republika i pokrajina, i objavio je i prvu procjenu društvenog proizvoda svijeta od 1910.-1975. raščlanjenog po zemljama.

Jedan je od najvećih svjetskih autoriteta u području istraživanja dohotka i bogatstva.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –