Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mijo Mirković

Glavni uzroci gospodarske zaostalosti slavenskih naroda

  • Nakladnik: Dom i svijet
  • Prijevod: Vlasta Švoger
  • 06/2008.
  • 162 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532380293
  • Cijena: 18.58 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Mijo Mirković, ekonomist i književnik (Rakalj /Istra/, 28.9.1898. - Zagreb, 17.11.1963.). Studirao filozofiju, ekonomiju i društvene znanosti u Berlinu i Frankfurtu na Majni gdje je na Fakultetu za ekonomske i društvene znanosti tamošnjeg Sveučilišta 5. ožujka 1923. godine obranio doktorsku disertaciju „Glavni uzroci gospodarske zaostalosti slavenskih naroda (Vom Hauptgrunde der geringen wirtschaftlichen Leistungsfahigkeit der slavischen Volker). Disertacija, praktično nepoznata, čuva se u frankfurtskoj Sveučilišnoj biblioteci.

Prvo izdanje na hrvatskom jeziku upoznaje nas s jednim od odlučnih perioda u oblikovanju autorova teorijskog i metodologijskog pristupa u izučavanju društvenih fenomena. Boravak u Njemačkoj omogućava mladom Mirkoviću upoznavanje s liberalnim idejama profesora Sombarta i Oppenheimera pa se disertacija metodološki oslanja na sociologa i filozofa Maxa Webera i njegovu procjenu uloge religije u racionalizaciji života.

Mirkovićeva disertacija otkriva nam temelje njegova dubljeg poniranja u vrlo različite teme kojima se bavio u svom znanstvenom i književnom djelovanju. Problematika disertacije aktualna je i danas, bez obzira na moguće manjkavosti, teorijske i metodologijske, s obzirom na vrijeme kada je obranjena. U prvom se planu aktualizira suvremeni svijet; sukob tradicionalne zajednice i općeg razvoja društva.

U prvom dijelu disertacije autor definira pojmove, prikazuje prirodne uvjete razvitka slavenskih naroda, analizira determinirajuće uvjete gospodarske produktivnosti slavenskih naroda (prirodne osobine Slavena, njihovu kulturu, poimanje gospodarske djelatnosti, njihove političke ciljeve i utjecaj vjere na oblikovanje gospodarskoga života). U drugom dijelu analizira gospodarsko stanje slavenskih naroda dijeleći ih na pravoslavne, katoličke i katoličke s djelomično provedenom reformacijom.

Smatra da se kod Slavena formirao čitav šustav vrijednosti koji je bitno različit od zapadnog racionalizma. Taj sustav vrijednosti drži narod podalje od gospodarskoga života. Najbolji i najenergičniji ljudi ne posvećuju se gospodarskom životu. Dva elementa, zaključuje autor, određuju ekonomsku produktivnost svakoga naroda - prirodni uvjeti i osobine ljudi. Dok je Zapad razvijao slobodu pojedinca, racionalizam i napredak tehnike, dotle su Slaveni, a pogotovo Rusi, smatrali poslovnog, racionalno orijentiranog čovjeka, vrijednoga prezira. Usprkos iste pripadnosti slavenski narodi znatno su razvijali svoje specifične osobine.

Djelo je značajan prinos razumijevanju raznih tipova ideologija koje su se razvile i često povezivale sa slavenstvom, njegovim poslanjem i njegovim dostojanstvom. Autor svoju tezu dokazuje analizom literarnih djela, filozofsko-političkih traktata i konkretnih geografskih, etničkih i religioznih elemenata.

Jedno od rijetkih djela u nas koje tematizira slavensku ideologiju, njezin doseg i djelotvornost pa je svakako i doprinos boljem upoznavanju kultura, interesa i političkih stavova pojedinih slavenskih naroda.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –