Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Maja Matković

Jezični savjetnik : Iz prakse za praksu

  • Nakladnik: Škorpion
  • 09/2006.
  • 264, tvrdi uvez
  • ISBN 9536405849
  • Cijena: 17.92 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Iz svoje dugogodišnje prakse voditeljice i redaktora i lektora u «Večernjem listu» autorica je probrala najčešće i najuočljivije pravopisne, gramatičke i leksičke greške, opisala ih i na osnovi vlastite stručnosti i stručnosti autoriteta preporučila ispravna rješenja. Drugo poglavlje «Hrvatskoengleski jezik», bavi se zacijelo najvećim problemom današnjeg hrvatskog jezika – «napadom» engleskog na svim razinama. U tridesetak članaka prikupila je reprezentativan uzorak anglizama koji su sveprisutni u našem jeziku i ponudila odgovarajuće hrvatske zamjenice. Pri tom se služila jezikom kojeg će svi lako razumjeti što ovaj priručnik čini korisnim jezičnim savjetnikom svakome.

Njezini su primjeri praksa jezika, njeni sugovornici ne samo novinari koji traže pomoć nego i čitatelji. Tako je dobivena građa koja nije knjiška nego zaista životna, koja odražava realne komunikacijske potrebe i realne stavove o jeziku.

Prof. dr. Ivo Žanić «U više od dvadeset godina redigiranja i lektoriranja u Večernjem listu najteži odgovor na dvojbu u pisanju, sa svakim novim naraštajem novinara, bio mi je “Može se pisati i ovako i onako”. Jednom sam čak rekla da se može pisati i nikako kad već govorimo i pišemo svakako. Jezik nam je neprestano na udaru izama, nekoć srbizama, a danas anglizama. Imam osjećaj kao da ne možemo biti svoji u svojem jeziku, kao da pribježište uvijek tražimo u susjedovu dvorištu. Čini nam se da je uvijek i ljepše i bolje ono što imaju drugi, a zaboravljamo da vlastito trebamo njegovati kako bi se drugi divili onomu što smo uzgojili».

Maja Marija Matković rođena je u Imotskom 1957. godine. Završila je gimnaziju u rodnome gradu, a na Filozofskome fakultetu u Zagrebu diplomirala jugoslavenske jezike i književnosti i francuski jezik. U “Večernjem listu” redigira i lektorira tekstove od 1979. godine. Višegodišnja je voditeljica lektora u “Večernjem listu”, u kojem piše o jeziku, udžbenicima, ali i o biljkama i životinjama. Dosad je objavila dvije knjige: “Ah, taj hrvatski” (2005) i “Pravopis I gramatika stihom i slikom” (2006).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –