Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Darija Vranešić Iva Alebić Iva Alebić

Hrana pod povećalom : Kako razumjeti i primijeniti znanost o prehrani?

  • Nakladnik: Profil
  • 10/2006.
  • 208 str., meki uvez
  • ISBN 953120280X
  • Cijena: 150.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Nutricionizam je suvremena tema o kojoj se mnogo govori, koja sve više zanima čitatelje i koja polako utječe na naše razmišljanje o hrani i na njezin odabir. Knjiga “Hrana pod povečalom”, domaćih autorica, nastala je kao reakcija na sveopću popularizaciju nutricionizma i nastoji ukazati na istovremenu kompleksnost i pristupačnost nutricionizma te pomoći čitateljima da što lakše shvate i primjene smjernice koje donosi suvremena znanost o prehrani.

Knjiga je podijeljena u 6 poglavlja. Budući je multidisciplinarnost vrlo važna odrednica nutricionizma, u njoj se posebno progovaramo o nutritivnim, ekonomskim, sociološkim, religijskim, medicinskim i antropološkim aspektima hranjenja. U prvom se poglavlju kroz prizmu evolucije čovjeka i povijesnog nasljeđa otkriva zašto danas jedemo ono što jedemo. U drugom i trećem poglavlju iznose se općepriznate, ali i manje poznate informacije o sastojcima hrane te kako i u kojim omjerima bi iste trebale biti prisutne na našim tanjurima.

Upravo su pravilni omjeri i količine pojedinih namirnica ključne za održanje dobrog zdravlja, što je i opisano kroz brojne primjere u poglavlju 'Ono smo što jedemo'. Budući da je svaka osoba posebna biokemijska jedinka teško je kreirati univerzalne preporuke, međutim, usvajanjem smjernica i osluškivanjem vlastitog organizma moguće je ostvariti sklad za kojim danas mnogi žude. Stoga su se autorice potrudile pripremiti smjernice pravilne prehrane koje su prilagođene pojedinim životnim razdobljima, a poseban je naglasak stavljen na najosjetljivije periode života, poput trudnoće, dojenaštva i djetinjstva.

U posljednjem poglavlju koje nosi naziv 'Znanost na tanjuru' autorice diskutiraju o vrućim temama u suvremenom nutricionizmu, poput GMO-a, dodataka prehrani, funkcionalne hrane i nutrigenomike. Budući je pretpostavka da će se moderni nutricionizam razvijati u smjeru proučavanja interakcija gena i nutrijenata autorice su se dotaknule i tog područja, otvarajući vrata za neke nove vidike.

* * * * *

Darija Vranešić rođena je 1976. u Zagrebu. Završila je Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu, smjer biokemijsko inženjerstvo. Akademski stupanj doktora znanosti stekla je u prosincu 2005. na području Biotehničkih znanosti, znanstvena grana Nutricionizam. Glavna je urednica internet portala Vitamini.hr i Gastro.hr.

Redovito objavljuje u domaćim stručnim časopisima i popularno - znanstvenim časopisima te je objavila približno 250 popularno - znanstvenih članaka s područja nutricionizma. Održala je niz stručnih i znanstveno - popularnih predavanja s područja nutricionizma i kliničke prehrane te surađuje s prehrambenom industrijom i nevladinim udrugama u svrhu popularizacije znanosti o prehrani.


Iva Alebić rođena je 1976. u Sinju. Završila je Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu, smjer biokemijsko inženjerstvo. 2004. godine upisuje poslijediplomski znanstveni studij na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, smjer Nutricionizam. Izvršna je urednica nutricionističkog portala – Vitamini.hr te portala za kulturu prehrane Gastro.hr.

Autorica je brojnih stručnih i popularnih članaka o hrani i prehrani objavljenih u različitim tiskanim i elektronskim medijima te je iz iste tematike održala i niz predavanja.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –