Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Guy Gavriel Kay

Stablo ljeta

  • Nakladnik: Algoritam
  • Prijevod: Božica Jakovlev
  • 10/2006.
  • 350 str., meki uvez
  • ISBN 9532204687
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Sve je počela predavanjem doktora Lorenza Marcusa kada se petero studenata sveučilišta u Torontu upoznalo s čovjekom koji će im promijeniti život. Dr. Marcus, pravim imenom Loren Srebrenplašti, ustvari je čarobnjak koji će im ponuditi da pođu na putovanje kakvo nisu mogli zamisliti ni u najluđim snovima – do srca prvog od svih svjetova – Fionavara.

Naizgled pozvani kao gosti na proslavu godišnjice monarhova ustoličenja na prijestolje, petero prijatelja ubrzo će otkriti kako su njihove uloge u Fionavaru veće i kompleksnije no što je to itko mogao zamisliti. U čudesnoj zemlji ljudi, vilenjaka i patuljaka, čarobnjaka i bogova, Kimberly, Dave, Jennifer, Kevin i Paul otkrivaju za što su zapravo rođeni. Petero prijatelja uistinu su dugo očekivana sastavnica strukture poznatije kao Fionavarska tapiserija i samo ukoliko su spremni prihvatiti svoju sudbinu i ulogu u epskom konfliktu Dobra i Zla, vojska Svjetlosti ima šanse preživjeti kada se stoljećima zatočeni Maugrim Raspletač oslobodi i prolije svoj gnjev nad svijetom.

No ako ste mislili da njegov bijes mi ne bismo ni osjetili, razmislite ponovno – sve sage i priče nastaju u Fionavaru, prvom od svjetova, pa sve što se dogodi u njemu, ima posljedice na ostale svjetove – uključujući i naš.

Kada je prvi dio "Fionavarske tapiserije", roman «Stablo ljeta», objavljen 1985. godine, ljubitelji fantastične književnosti diljem svijeta prepoznali su u mladom Kanađaninu dostojnog Tolkienovog nasljednika, možda i zato što je proveo godinu dana pomažući pri sređivanju njegove baštine. Drugi i treći dio trilogije Fionavarska tapiserija, “Lutajući plam” i “Najtamnija cesta”, objavljeni su već 1986. godine, a “Lutajući plam” osvojio je književnu nagradu Aurora 1987. godine.

***

Guy Gavriel Kay jedan je od najvažnijih suvremenih pisaca povijesne fantastike. Rođen 1954. u Kanadi, svoju literarnu karijeru započinje već kao dvadesetogodišnjak pomažući Christopheru Tolkienu, sinu znamenitog J. R. R. Tolkiena, urediti i posthumno objaviti očevo posljednje djelo – «Silmarillion». Sredinom osamdesetih Kay piše svoj prvi roman iz trilogije "Fionavarska Tapiserija", a u tri sljedeća djela: «Tigani», «Pjesmi za Arbonnu» i «Lavovima Al-Rassana», posvećuje se stvarnoj povijesti i fantastične elemente polako zamjenjuje složenim zapletom i temeljitom karakterizacijom likova. Njegov svojstven književni izraz kulminirao je u romanu, proznom diptihu «Sarantinski mozaik».

Guy Gavriel Kay dobitnik je i nekoliko Aurora, najveće kanadske nagrade za djela na području fantastike i SF-a.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –