Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Cees Nooteboom

Rituali

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Romana Perečinec
  • 10/2006.
  • 182 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9537052982
  • Cijena: 139.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Inni Wintrop uspješan je amsterdamski burzovni mešetar, amaterski ljubitelj i preprodavač umjetnina, ali nadasve ljubitelj lijepih žena. Inni Wintrop prototip je modernog muškarca – melankolik, zaljubljenik, pazi da zadovolji žene i nikada se ne odriče svojih sitnih rituala.

Prepuni erotskog naboja i poetičnih rečenica «Rituali» su roman koji govori o sudaru staroga i novoga, o svijetu u kojem ljudi gube korak s vremenom i samima sobom. Cees Nooteboom je u «Ritualima» sagradio ceremoniju današnjice, natopljenu finom ironijom, humorom i nadasve erosom.

Veliki europski pisac. Poetski roman s erotikom u središtu. U Ritualima nije riječ samo o erosu, već i o smrti, toleranciji, vremenu i sjećanju, dosadi i nijekanju svijeta. Ako je nešto u središtu romana, tada je to traganje za smislom života. - Marcel Reich-Ranicki

Nooteboom vješto pripovijeda priču o trojici muškaraca koji traže svoje mjesto na ovome svijetu. Izbjegava klopku idealiziranja Istoka, uspijevajući opisati ceremoniju čaja i vježbe joge, a da pritom ne zvuči smiješno ili pompozno, jer Inni mu pruža taj pravi skeptični pogled. - Complete Review

Roman Rituali bavi se putovanjem kroz vrijeme, u njemu je riječ o umijeću sjećanja, on pripovijeda o erotici i seksu, o "neprikladnosti svijeta" i o životnim krizama nekih njegovih stanovnika. Sve zajedno, prožeto profinjeno razapetim zamkama ljudskih rituala, stvara zanosnu sliku običaja u kojoj se Nooteboom razotkriva kao moćan pjesnik i simpatično duhovit filozof. - Michael Becker

Cees Nooteboom rođen je 31. srpnja 1933. u Den Haagu. Od sedamnaeste se počeo bavio novinarstvom, a ubrzo je objavio i prvi roman "Filip i ostali" (Phillip en de anderen, 1955.). Do sada je objavio brojne knjige poezije, proze, putopisa i eseja. Dobitnik je najvažnijih nizozemskih književnih nagrada: za roman "Rituali" (Rituelen) primio je Bordewijk Prize i Pegasus Prize, za roman "Priča koja slijedi" (Het volgende verhaal) europsku nagradu Aristeion, za djelo Berlinske bilješke (Berlijnse notities) dobio je Njemačku književnu nagradu povodom 3. listopada, a za cjelokupno djelo nagradu Constantijn Huygens, Compostella-Preis, Hansischer Goethe-Preis, Austrijsku državnu nagradu za europsku književnost, te prestižnu nizozemsku nagradu P. C. Hooft.

Među brojnim djelima izdvajaju se romani "Vitez je umro" (De ridder is gestorven), "Rituali" "U Nizozemskoj" (In Nederland), "Mosukei!, Dušni dan" (Allerzielen), zatim knjige pripovjedaka i brojni putopisi "Jedna noć u Tunisu" (Een nacht in Tunesië), "Jedno jutro u Bahiji" (Een ochtend in Bahia), "Jedna večer u Isfahanu" (Een avond in Isfahan), "Svijet je putnik" (De wereld een reiziger), "Filozof bez očiju: europska putovanja" (De filosoof zonder ogen: Europese reizen), "Hotel Nooteboom" (Nootebooms Hotel), "Put u Santiago" (De omweg naar Santiago). Njegova djela prevedena su na više od dvadeset svjetskih jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –