Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Penny Palmano

Da, molim. Svejedno! : Kako izvući najbolje od tinejdžera

  • Nakladnik: Veble commerce
  • Prijevod: Branka Lucarić
  • 11/2006.
  • 251 str., meki uvez
  • ISBN 9532510192
  • Cijena: 13.01 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Dijete koje je doseglo početak puberteta nije nikakav izvanzemaljac, nego vaša prekrasna mala beba uz koju ste probdjeli cijelu noć i bili sretni ako vas cijelu izbljuje. (Naravno, to se može dogoditi i sada, jedino što to vjerojatno neće biti mlijeko!) Njihovo tinejdžersko ponašanje je barometar načina postupanja s njima dok su bili djeca i način kako postupamo s njima sada. Dakle, uvijek imajte na umu da imamo tinejdžere kakve zaslužujemo.

Nema savršenog tinejdžera, a ruku na srce, da imate petnaestogodišnju kćer koja svaku večer sjedi kod kuće u pristojnoj odjeći koju ste joj vi odabrali, nikada ne telefonira niti izlazi s prijateljicama, slaže se sa svim što kažete, ne iskušava novu frizuru ili šminku, sluša isključivo vašu glazbu i drži sobu savršeno urednom, biste li bili izvan sebe od sreće ili ozbiljno zabrinuti? Vjerujte mi, trebali biste se ozbiljno zabrinuti.

Tinejdžeri su na raskrižju između djetinjstva i odrasle dobi što je za njih (a i za vas) krajnje frustrirajuće. To je razdoblje kada spoznaju da mogu biti nezavisni od roditelja, a ipak im je potrebno njihovo usmjeravanje, ljubav i potpora, makar tu činjenicu nikada neće svjesno prihvatiti. Svi tinejdžeri žele biti odrasli, ali im nedostaje zrelost da svladaju ponašanje odraslih. Nerijetko će se ponašati djetinjasto, ali će se duboko uvrijediti ako s njima postupate kao s djetetom.

Adolescencija je vrijeme eksperimentiranja, a poteškoće nastaju kada roditelji izgube ravnotežu između dopuštanja svojim tinejdžerima da osjete novostečenu neovisnost i određivanja ograničenja. Povjerenje u tinejdžere je ključ njihovu samopoštovanju i poštovanju vas. Glavnina sukoba između roditelja i tinejdžera proizlazi iz sitnih, jednostavnih stvari kao što su kašnjenje, domaća zadaća, neuredne sobe i nesudjelovanje u kućanskim poslovima; mahom razlozi koji su lako rješivi razgovorom i nagodbom. Tinejdžeri se mogu buniti samo kada se imaju protiv čega buniti.

Roditelji se naprosto ne mogu prema tinejdžerima odnositi jednako kao što su se prema njima odnosili dok su bili djeca; njihovo se ponašanje mora promijeniti ako žele da se promijeni ponašanje njihovih tinejdžera.

Punih dvanaest godina su roditelji vodili i njegovali svoju djecu, sada je vrijeme da u nekim područjima odstupe. Iako smo i dalje prisutni da pružimo potporu i ljubav, moramo dopustiti djeci da nauče nove životne vještine, dakle ne smijemo se više odnositi pretjerano zaštitnički niti ih prekomjerno usmjeravati u snalaženju sa svakodnevnim problemima. Tinejđerima međutim, i dalje trebaju ograničenja jer je adolescencija vrlo zbunjujuće razdoblje pa je utješna spoznaja da postoje granice, makar ih povremeno prekoračili. Djeca koja nemaju ograničenja bit će nesretna i potištena, premda će tvrditi suprotno.


Penny Palmano, autorica bestselera «Da, molim. Hvala!» u kojoj poučava roditelje kako imati pristojnu i dobro odgojenu malu djecu, ovom knjigom za odgoj tinejdžera nastavlja prethodno poučavanje roditelja kako imati tinejdžere kojima se mogu ponositi.

Ova vam knjiga pruža savjet roditelja-roditelju na temu kako shvatiti i slagati se s vašim adolescentima, te ih poučiti svim važnim životnim vještinama.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –