Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Adriana Lunardi

Sumračja

  • Nakladnik: Alfa
  • Prijevod: Petra Petrač
  • 09/2006.
  • 149 str., meki uvez
  • ISBN 9531687064
  • Cijena: 11.95 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
«Sumračja» su svojevrsan književni omnibus od devet pripovijedaka čija glavna tema je literatura, a ujedno i hommage spisateljicama poput Virginie Woolf, Gabriele Sidonie Colette, Zelde Fitzgerald, Sylvie Plath, Katherine Mansfield i Dorothy Parker.

Osim navedenih spisateljica koje čine dio svjetske književne baštine Adriana Lunardi u svoju zbirku uvrstila je i tri brazilske književnice - Clarice Lispector, Anu Cristinu César i Júliu da Costa - koje su hrvatskim čitateljima potpuno nepoznate.

Ispreplitanjem biografskih podataka i fikcije, Adriana Lunardi jednostavnim, gotovo lirskim jezikom, stvara slojevit prozni tekst u kojem rekonstruira posljednje trenutke života ovih devet velikih spisateljica. Vještim manevriranjem pripovjedača (u jednoj od pripovijedaka sudbina književnice ispričana je iz vizure njezina pudla) Lunardi stvara labirintski mozaik o životu i smrti, pisanju i napuštenosti, o besmrtnosti književnica i njihovih književnih djela.

Adriana Lunardi rođena je 1964. godine u Xaximu u Santa Catarini u Brazilu. Na književnoj sceni pojavljuje se 1996. godine zbirkom priča «As Meninas da Torre Helsinki» (Djevojčice iz helsinške kule) koja uskoro biva nagrađena s dvije prestižne brazilske nagrade Açorianos i Fumproarte.

Neke od njezinih pripovijedaka objavljene su također u nekoliko antologija brazilske suvremene pripovijetke kao što su «O livro das mulheres» (Knjiga žena, 2000.), «Pata maldita» (Ukleta šapa, 2001.), «25 mulheres que estão fazendo a nova literatura brasileira» (25 žena u novoj brazilskoj književnosti, 2004.) i «Contos sobre tela» (Priče na platnu, 2005.)

. Njezina druga zbirka pripovijedaka «Vésperas» («Sumračja»), koju je 2002. objavila jedna od vodećih brazilskih izdavačkih kuća Rocco, već je prevedena na francuski i španjolski jezik. Adriana Lunardi trenutno živi u Rio de Janeiru gdje piše scenarije i tekstove za televiziju.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –