Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Carlos Ruiz Zafón

Sjena vjetra

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Maja Tančik
  • 02/2007.
  • 478 str., meki uvez
  • ISBN 9532660003
  • Cijena: 139.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Polovicom četrdesetih barcelonski knjižar odvodi svog desetogodišnjeg sina Daniela u “Groblje zaboravljenih knjiga” - tajnu barcelonsku knjižaru. Na mjestu gdje se čuvaju zaboravljene knjige, zabranjene knjige - knjige koje je ovako i onako progutalo vrijeme. Dječak će izabrati knjigu “Sjena vjetra”... A knjiga će izabrati njega. Roman nepoznatog pisca Juliena Caraxa jedini je još postojeći primjerak. Svi ostali tajanstveno su spaljeni tijekom posljednjih godina, baš kao i ostali Caraxovi romani.

Svoj ekskluzivni, posljednji primjerak, Daniel će čitati “dok je srce još mlado, a um čist”. Roman će ga posve zaokupiti. Sljedećih deset godina istraživat će život “nevjerojatno neuspješnog” pisca. O njemu kao da više nitko ništa ne zna. Caraxovi romani komercijalno su propali. On se, navodno, upustio u dvoboj na pariškom groblju Pere Lachaise. Jedni su govorili da je poginuo i da mu je tijelo položeno u neobilježeni grob. Oni optimističniji tvrdili su da je umro poslije u Barceloni u najvećoj bijedi. U sljedećih deset godina Danielov život potpuno će se ispreplesti sa sudbinom nepoznatoga pisca.

Opširnije: Sjena vjetra

Carlos Ruiz Zafón rođen je 25. rujna 1964. u Barceloni. Pohađao je isusovačku školu Sarrià. Taj je gotički dvorac u njegovu rodnom gradu, s tornjevima i tajnim hodnicima, budio njegovu dječju maštu i želju za pripovijedanjem priča. Radio je u reklamnoj agenciji. Godine 1993., kao dvadesetdevetogodišnjak, za svoj je prvi roman "Princ magle" (1996.) primio književnu nagradu i ubrzo je objavio romane "Ponoćna palača", "Rujanska svjetla" i "Marina". Od 1994. živi u Los Angelesu, radi kao scenarist i piše za španjolske dnevne novine "El País" i "La Vanguardia".

Godine 2002. u Španjolskoj je postao književnom senzacijom, a njegov roman "Sjena vjetra" (La sombra del viento), čija se radnja odvija u Barceloni 50-ih godina 20. stoljeća, proglašen je knjigom godine. Dosad je preveden na više od četrdeset jezika, te prodan u desecima milijuna primjeraka. Nastavak "Sjene vjetra", roman "Anđelova igra" (El juego del angel) objavljen je na Svjetski dan knjige 23. travnja 2008., treći roman iz serijala o Groblju zaboravljenih knjiga "Zatočenik Neba" (El prisionero del cielo) objavljen je u studenom 2011. a završni dio serijala "Labirint duhova" (El laberinto de los espíritus) objavljen je 2016. godine.

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –