Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tijana Vukić Stjelja

Ne spavam gola

  • Nakladnik: Naklada Zoro
  • 04/2007.
  • 62 str., meki uvez
  • ISBN 9789536296774
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Zbirka pjesama "Ne spavam gola" poetski je ciklus u kojem se, već afirmirana i nagrađivana, pjesnikinja Tijana Vukić potpuno okrenula introspekciji. Dom, spavaća soba, i u krajnjoj liniji postelja, ponekad i kupaonica ili okvir prozora utočišta su za nesmetano i neugroženo samosagledavanje, u kojem se unutrašnje stanje prepliće s fizičkim osjećanjem tijelo i tvari koja su s njime u toplome dodiru, od posteljine do namještaja, pojačavajući tako dojam sigurnosti i neostavljenosti.

U većini pjesama propituje o raznim interesnim sferama: činu stvaranja, bivanja, strasti, povezanosti s prirodnim ciklusima, individualnom rastu, pisanju, potpunom uživanju u osjetima, žudnji, sjećanjima zapisanima u tijelu… Iz njih pršte vizualne, olfaktivne, auditivne i ine slike praćene ilustracijama Tamare Galović. Budući da je slikarica senzibilno prepoznala metatekst svake pjesnikinjine lirske dionice, svojim ih je slikarskim ostvarajima lako nastavila, na taj način ispričavši još pokoju priču.

Tjelesnim detaljima pjesnikinja posvećuje osobitu pozornost, počesto uzdižući obrise tijela na razinu pejzaža, atmosferu doma na razinu klimatske pozadine unutrašnjih zbivanja, a zvukove i druge pojavnosti što dopiru kroz prozor iz vanjskog urbanog svijeta prikazuje kao stanja (u stvarnosti daleke) prirode. U većini pjesama kazivačica u prvom licu biva zatečena u unutrašnjem prostoru, u stanju buđenja ili prvih minuta suočavanja s izvansnenim svijetom, gdje doživljajna interakcija tijela i stanja duha priziva očekivanja proistekla iz zbivanja prije odlaska na počinak. Najvažnija, iako ne i jedina, osjetilna veza unutrašnjeg i vanjskog svijeta bivaju ruke, a čini se da autorica posebno priziva taktilne osobine voća, materijalnog medija koji jednako dobro može ispuniti prostor, kao i prenijeti poruku, biti dijelom, a i suštinom geste i tako se, lagano i neprimjetno, prometnuti u simbol.

U manjem broju pjesama kazivačica pak izlazi u vanjski svijet, na ulice i trgove, u javne zgrade i ustanove, a poetskim doživljajima u takvoj scenografiji još više dominira interakcija tijela i strukture materijalnog svijeta, dočarana kroz asocijacije što ih budi osjet dodira. Naposljetku, rasplet ove niske pjesama složenih u tri ugođajna ciklusa doživljavamo u nizu bajkovitih alegorija, čemu izvrsno pripomaže kontekstualna višeznačnost pojma dvor.

***

Tijana Vukić je rođena 1976. godine u Puli, gdje živi. Diplomirala je kroatistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu te studirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Trenutno pohađa poslijediplomski studij na Filozofskom fakultetu u Zadru. Ovo joj je četvrta samostalna knjiga, nakon pjesničkih zbirki "Zanima me što se to krije u polutami sunca koje smiješeći se prosipa zrake" (2002.), "Dva Janusova lica" (2006.), kao rezultat nagrade za najboljeg pjesnika na natječaju grada Karlovca "Zdravko Pucak", te zbirke priča "Lako je postati Jackson" (2005.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –