Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Andrew Cook

Rasputin : Čudesni život i misteriozna smrt Grigorija Rasputina

  • Nakladnik: Naklada Zoro
  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Tatjana Jambrišak
  • 11/2010.
  • 271 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789536296590
  • Cijena: 33.18 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Rasputinovo se ubojstvo u noći sa 16. na 17. prosinca 1916. oduvijek činilo čudnim: u strahu od njegova utjecaja na ruskoga cara Nikolaja II. i caricu Aleksandru, ruski su ga plemići prvo otrovali, potom ustrijelili i naposljetku utopili u smrznutoj rijeci. Jesu li doista? Dramatični novi dokazi iz neobjavljenih dokumenata, dnevnika, forenzičnih izvještaja i bilježaka zavjeri su dali neočekivan zaplet...

Grigorij Rasputin
vjerojatno je jedna od najpoznatijih, ali i najneshvaćenijih ličnosti koje su sudjelovale u događanjima neposredno prije pada ruskoga cara. Njegova je politička uloga, kao sile iza prijestolja, i danas nejasna kao što je bila i tada, zamagljena njegovim privatnim životom i moralom...

Zašto nas toliko uzbuđuje priča o seljaku iz udaljenoga sibirskog sela koji je postao najmoćnijim i najomiljenijim čovjekom posljednjega ruskog cara? Je li taj izniman čovjek bio zao demon koji je srušio carsku obitelj ili netko tko je mogao biti njihov spasitelj? Zašto je bilo više laži i prikrivanja nego prave istine u priči o njegovu ubojstvu? Ova knjiga konačno daje odgovore i otkriva niz tajni vezanih uz taj presudan trenutak u ruskoj povijesti.

Andrew Cook ponovno istražuje Rasputinovu smrt i prvi put otkriva stvarne sudionike ubojstva. Autor biografije dugi je niz godina radio kao stručnjak za vanjske poslove i obranu pa su mu kontakti koje je pritom uspostavio pomogli da se snađe i dopre do tajnih arhiva obavještajnih službi. Osim što je mnogo istraživao u Rusiji, peti je povjesničar kojemu je 1992., u sklopu Waldegraveove inicijative, britanska vlada dopustila da istraži dotad nedostupne dokumente tajne obavještajne službe (MI6) koji nikada neće biti otkriveni javnosti.

Kao savjetnik za povijest surađivao je na dokumentarnoj seriji BBC-ja Timewatch o Rasputinu, ali su glavna otkrića objavljena tek nakon prikazivanja serije i prvi se put pojavljuju u ovoj knjizi.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –