Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Czeslaw Milosz

Drugi prostor : Najnovije pjesme - izbor

  • Nakladnik: Naklada Zoro
  • Prijevod: Marina Trumić
  • 04/2009.
  • 207 str.,
  • ISBN 9789532980134
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Ovaj izbor poezije Czeslawa Milosza sadrži stihove iz posljednjih zbirki: "To", "Drugi prostor", "Orfej i Euridika", "Posljednje pjesme", te neke pjesme iz ranijih zbirki: "Tri zime", "Gdje sunce izlazi i gdjeno zalazi", "Kronike i Sabrane pjesme", i posljednje pjesme iz listova "Tygodnik Powszechny", i "Rzeczpospolita", kao i časopisa "Kwartalnik artystyczny" i "Zeszyty literackie", specijalni broj (br. 5, 2005), u kojem se nalazi reprezentativan izbor Mi³oszeve poezije i poetske proze iz raznih zbirki.  

"Knjiga Marine Trumić "Czes³aw Mi³osz - Drugi prostor" – dopustite mi da tako nazovem ovo izdanje, jer ono doista u punom smislu riječi jest i knjiga Marine Trumić – predstavlja za mene vrhunski književni događaj. Fascinacija Marine Trumić poezijom i uopće pojavom Czes³awa Mi³osza pokazala se – kao u najrjeđim slučajevima - silno plodnom, a Marinina unutarnja veza s Mi³oszevim duhovnim mikrokozmosom mnogo je više od onoga što konvencionalno zovemo inspiriranošću.

Demonstrirala nam je tu svoju duboku srođenost Marina Trumić u ovoj knjizi na dva načina – kongenijalnim prijevodima Mi³oszevih stihova, i čudesnim esejem "Ptica na drvetu svijeta" na kraju knjige, koji je znalački prikaz Mi³oszeve poetike i duhovne biografije, ali istovremeno i književno uzorna autorska ispovijest.

Treba naglasiti i to, da u ovome izboru Marine Trumić upoznajemo Mi³osza kakvoga nismo poznavali, ili ga nismo dovoljno poznavali, što se osobito dramatično odnosi na njegove posljednje pjesničko-mudračke tekstove kakav je, recimo, "Teološki traktat" – jedan od duhovno najuzbudljivijih tekstova u modernoj književnosti Zapada.

S ovom knjigom u ruci barem na trenutak – ali kakav veličanstven trenutak! – postajemo sudionicima u samoj matici velike i neprekidne historije duha, koje je Czes³aw Mi³osz jedan od najvećih protagonista.

Ivan Lovrenović

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –