Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marko Tomaš

Marko Tomaš i druge pjesme

  • Nakladnik: Naklada Zoro
  • 05/2008.
  • 90 str., meki uvez
  • ISBN 9789536296828
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Tomaševa koitografija na planu miješanja tjelesa grčko je rimskoga stila. Lica u posjedu raspisanih tijela na koncu svrše u predjelima do kojih ih dovedu staze. Topografija tekstom pripitomljene strasti i sentimentalizma isprva kreće putem kojim se je svojedobno marginalni Boccaccio odmakao od središnjeg Dantea situirajući njegov neolatinski diwan negdje uz strmu stazu, izvan urbanih dosega, gdje se je cijelih deset dana erotika utrkivala s tekstom, da bi na kraju autor »Decamerona« svijetu dokazao da je odvajanje erosa od teksta nepotrebno i pogrešno.

( ... )

Iako naoko nehajno koncipirana, ova knjiga hermetički je zatvoren narativno-poetski prsten čija se kovina uobličava i od puta u središte zemlje, vidljivoga u naznakama pastoralnih predjela i staza, zazivanjem njezine cjeline, pretvara u moćan ulazak u središte velegrada. Budući da je veza između svih njezinih svjetova sam putnik Marko Tomaš - metem-psihotičan lik kojega autor iz prostora ontike seli u one deontike - osoba koja je sebe uvjerila da je sve ovo što je pred nas predmetnula tu »zbog tuge«, ne iznenađuje smijeh kojim knjiga završava.

( iz kritike Nikole Petkovića )

Marko Tomaš rođen je u Ljubljani 1978. godine. Piše poeziju, novinske tekstove i eseje. Živi na relaciji Mostar, Zagreb, Ljubljana, Beograd. Objavio je knjige pjesama: "S rukama pod glavom", "Mama, ja sam uspješan", "Život je šala", "Marko Tomaš i druge pjesme", "Zbogom, fašisti", "Bulevar narodne revolucije", "Crni molitvenik", "Regata papirnih brodova", "Trideset deveti maj", "Varanje smrti – izabrane pjesme", te publicistička djela "Ivica Osim, utakmice života", "Kolodvor i paranoja" i "Pisma s juga". Knjige izabranih pjesama objavljene su mu na slovenskom i makedonskom jeziku. A biografija Ivice Osima objavljena je i u Japanu 2015. godine. "Nemoj me buditi" njegov je prvi roman.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –