Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marko Tomaš

Bulevar narodne revolucije

  • Nakladnik: Algoritam
  • 09/2013.
  • 96 str., meki uvez
  • ISBN 9789533165035
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U jednoj staroj pjesmi Marko Tomaš napisao je da "život treba provesti kao skitnica" i tako me zarazio svojom poezijom. U svojoj novoj zbirci "Bulevar Narodne Revolucije" ta "skitnica" se vratila nazad na početak, u svoj Mostar, prebijen i tužan, ogorčen i bijesan, ali neporažen. Poput boksača koji sjedi u kutu ringa on čeka neustrašivo na još jednu paklenu rundu, iako svjestan da je protivnik jači, veći i zadaje udarce ispod pojasa.

U ovoj zbirci Marko Tomaš nas vodi kroz grad i zemlju koji su njegova kolijevka i njegov grob, otkriva nam svoju dušu, svoje snove, košmare, traume, ljubavi koje su da bi bile istinske morale biti tragične. Izdvojio bih posebice pjesmu "Pismo Venjički". Riječ je o vrhunskoj poeziji, klasiku koji bi da je pjesničke pravde morao biti obaveznom lektirom svima, pa i onima što mrze.
Osobito njima.

Bekim Sejranović


Ova otvorena i opora pjesnička knjiga pogazila je i posljednje zasade one nekoć jako popularne dogme Rolanda Barthesa o "smrti autora", koja se otprilike svodila na tezu da se piscem ne da objasniti djelo. Imajući pak u vidu sve ono čemu smo na ovim prostorima proteklih desetljećâ bili izloženi, prihvatiti bezrezervno takvu propoziciju danas bilo bi ravno prihvaćanju tvrdnje da se holokaust ne da objasniti fašizmom. Jest, zvuči pretjerano, ali zapravo i nije, jer ovdje pred sobom imamo poeziju preuzete odgovornosti, onu koja se u sveopćem simulakrumu suvremenog svijeta ne skriva iza takozvane igre označitelja, već se uporno drži stranputica proživljenog života, potvrđujući tako stari J. P. Sartreov uvid da egzistencija uvijek prethodi esenciji. Drugim riječima, ovdje je "koža na bubnju" – koji itekako udara!

Damir Šodan

Marko Tomaš rođen je u Ljubljani 1978. godine. Piše poeziju, novinske tekstove i eseje. Živi na relaciji Mostar, Zagreb, Ljubljana, Beograd. Objavio je knjige pjesama: "S rukama pod glavom", "Mama, ja sam uspješan", "Život je šala", "Marko Tomaš i druge pjesme", "Zbogom, fašisti", "Bulevar narodne revolucije", "Crni molitvenik", "Regata papirnih brodova", "Trideset deveti maj", "Varanje smrti – izabrane pjesme", te publicistička djela "Ivica Osim, utakmice života", "Kolodvor i paranoja" i "Pisma s juga". Knjige izabranih pjesama objavljene su mu na slovenskom i makedonskom jeziku. A biografija Ivice Osima objavljena je i u Japanu 2015. godine. "Nemoj me buditi" njegov je prvi roman.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –