Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Andrea Levy

Mali otok

  • Nakladnik: Algoritam
  • Prijevod: Marko Kovačić
  • 05/2007.
  • 436 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532204469
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Andrea Levy u romanu «Mali otok» opisuje život prve generacije karipskih emigranata koji dolaze u Veliku Britaniju nakon Drugog svjetskog rata. Radnja je smještena u 1948. godinu, a glavni protagonisti su Jamajčanin Gilbert Joseph, koji je za vrijeme rata bio volonter u Kraljevskim zračnim snagama i njegova mlada, znatiželjna i vedra supruga Hortense, koja u Londonu očekuje novi, bolji život. Andrea Levy događaje pripovijeda mijenjajući perspektivu od lica do lica: svatko priča svoju priču, svoje doživljaje, traume i poniženja.

U knjizi susrećemo i njihovu kućevlasnicu Queenie, njezina supruga koji razočaran dolazi iz rata, te mnoge susjede koji ne odobravaju prisustvo novih doseljenika i javno pokazuju vlastiti rasizam. Andrea Levy majstorski gradi priču, slažući je od različitih vremenskih isječaka, i kombinirajući istovremeno oporost i vedrinu, grubost i duhovitost. Majstorstvo pripovijedanja Andree Levy očituje se u različitim govornim intonacijama i jezičnim nijansama kojima je stvorila svoje likove-pripovjedače. Upravo se u poslu toga složenoga i osjetljivog prijenosa odlično snašao prevoditelj Marko Kovačić, i svakome od likova podario osobne govorne identitete.

»Mali otok» kritika je ocijenila kao događaj desetljeća u prikazivanju engleske prošlosti, onih trenutaka u kojima se zemlja bitno kulturalno mijenjala. Za svoj roman Andrea Levy dobila je niz književnih nagrada, od kojih je najznačajnija Orange Prize for Fiction u 2004. godini.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –