Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Željko Kipke

Figura 17 : Nebo može pričekati

  • Nakladnik: Durieux
  • 06/2007.
  • 273 str., meki uvez
  • ISBN 9789531882606
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Eksperiment ili zadatak? Svaki put kada netko spomene riječ eksperiment moje prve misli idu put zagrebačke dvorane Multimedijalnog centra gdje se godinama predstavljala alternativna filmska produkcija. S druge strane, nije li zadatak previše kruta odrednica za istraživanje bizarne mreže veza između različitih, prostorno i vremenski udaljenih rekvizita, zbivanja i njihovih aktivista? Još pamtim kako sam u projekt jednogodišnjeg bilježenja snova krenuo oprezno, s pretpostavkom da će to biti mučan proces jer je zahtijevao angažman puna 24 sata na dan. Od ožujka 2005. do ožujka 2006. nakon svakog buđenja zaboravu sam otimao začudne noćne aktivnosti i spremao ih u virtualni registar računala.

Vjerovao sam da nema težeg zadatka, sve do onog trenutka kada sam odlučio izvagati granice vlastite percepcije i krenuti putem correspondentie, prema važećem srednjovjekovnom diskursu, ili sinkroniciteta, poslužim li se dobro poznatim terminom C. G. Junga. Angažman na novom zadatku zahtijevao je punu pozornost, ne 24 nego 25 sati na dan. (...) Ništa nije bilo fiksno, svi mogući i nemogući motivi bili su mi na raspolaganju, samo je trebalo olabaviti čula i pozorno osluškivati. (...)

Tvrdim da nema nevinih radnji niti procesa, no najprije moram pustiti stvarima i zbivanjima da se razviju na jedinstven i neponovljiv način. (...) Vjerujem da je kucnuo trenutak za sondiranje osjetljivog mehanizma koincidencija na zagrebačkom teritoriju. Također, uvjeren sam da su tankoćutniji žitelji hrvatske metropole na vlastitoj koži već iskusili ponešto od zagonetnog registra correspondentie. (odlomak iz knjige)

***

Željko Kipke je dosada objavio knjige «Iluminatori novog ciklusa»(1989), «Vodič kroz Subterraneus» (1992), «Čuvajte se imitacija» (1993), «Od obilja do mjeseca» (1998), «Bilo kakva sličnost sa stvarnim ljudima i zbivanjima namjerna je» (2004) i dnevnik «Od veljače do veljače» (Durieux, 2005.)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –