Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Anja Drulović

Titova kuharica

  • Nakladnik: Fraktura
  • 08/2005.
  • 254, tvrdi uvez
  • ISBN 9537052702
  • Cijena: 249.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
«Titova kuharica» jedinstvena je knjiga recepata i jelovnika u kojima su uživali Josip Broz Tito, njegova supruga Jovanka i njegovi mnogobrojni gosti - predsjednici, filmske dive, kraljevi i kraljice, diktatori, pjevači i slavni pisci. Knjiga je napravljena na temelju originalne i službene dokumentacije sa svečanih ručkova i večera, koju je ustupio Branko Trbović, kemičar po zanimanju, koji je svoj radni vijek proveo uz Tita ispitujući ispravnost obroka. Većina fotografija objavljenih u ovoj knjizi nikada ranije nije bila dostupna javnosti.

U svojoj čvrstoj strukturi ova knjiga nudi četiri poglavlja: «Tito u gostima», «Sa zvijezdama...», «Od Vardara do Triglava» i «Gosti kod Tita». U svakom od poglavlja niz je ličnosti s kojima je Tito blagovao ili je riječ o posebnim prigodama (ručak s radnicima, putovanje po Bosni). Taj je niz ručkova ili večera popraćen cjelovitim jelovnikom, a iz svakog od njih 40-tak izabran je po jedan ili nekoliko recepata koji su za ovu knjigu spravljeni i fotografirani. Međutim, recepti su onaj najmanje važan dio ove knjige. Njezinu mnogoznačnost i intrigantnu slojevitost najviše se može iščitati iz jelovnika koji su za Tita pripremili njegovi domaćini, odnosno on, supruga Jovanka i protokol kada su bili u ulozi domaćina. Jelovnici kao vrhunska svjetska politika, nedvosmislena poruka i mnogostruko ogledalo.

Titov dnevni raspored - ručak točno u jedan, večera u sedam, štrudli gotovo svaki dan, riba rijetko, a ako je na jelovniku, onda list, te pivo, isključivo češko. Uz sijaset drugih jedaćih Titovih strasti, ona nam otkriva ljubav prema masnoj i zagorskoj kuhinji. Zavirujući u njegovu kuhinju, ova knjiga nam otkriva jedan djelić tajne životnog stila Josipa Broza Tita i njegovih gostiju koji su u to vrijeme vladali svijetom.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –