Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vladimir Peniakoff

Ðavoli u džipovima : Popskijeva privatna armija

  • Nakladnik: Zagrebačka naklada
  • Prijevod: Ljiljana Vojinović
  • 06/2007.
  • 302 str., meki uvez
  • ISBN 9789532520323
  • Cijena: 95.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Bila je to postrojba koja se doista i službeno nazivala Popskijeva privatna armija, ali je ulazila u redovan sastav britanskih oružanih snaga u Drugome svjetskom ratu i veoma je uspješno djelovala na ratištima od sjeverne Afrike duž čitave Italije pa sve do Beča.

Osnovno borbeno sredstvo PPA bio je američki džip, s teškim strojnicama na ugrađenim postoljima. Dok su svi ostali ta vozila koristili prvenstveno za izviđanje ili prijevoz oko bojišta i u pozadini, PPA je izvodila svoje prepade na džipovima i u tome je bila nenadmašna.

PPA su popunjavali pripadnici jedanaest raznih nacija, a njihov je zapovjednik govorio šest jezika. Isprva ih je u postrojbi bilo dvadeset i tri, krajem rata čak osamdeset, ali na svaki način sasvim dovoljno da neprijatelj povjeruje kako je postao iznenadna žrtva tisuću puta snažnijeg i strahovito naoružanog protivnika.

Zapovjednik ove nevjerojatne ratničke družine o kojoj začudo nikad nije snimljen nikakav film, a zapamćena je jedino po uzbudljivim sjećanjima njenih pripadnika, Vladimir Peniakoff bio bi kao ratni invalid oslobođen vojne službe da nije sam sebe proglasio vojno sposobnim i počeo ratovati za svoj gušt, onako kako je to njemu najviše odgovaralo. U ovoj je knjizi objavio svoje ratne pustolovine.

«Sačuvali smo poštenje unatoč svim nasilnostima rata, nismo silovali žene, nikoga mučili, otimali smo u razumnim granicama i to samo od onih koji su imali više nego što im treba, pili smo uljudno (po vojničkim mjerilima), suzdržavali se od maltretiranja, kurvali se samo s najboljima i kada nam je to bilo moguće, brinuli se o djevojkama koje smo uvalili u nepriliku».
- V. Peniakoff, zapovjednik PPA, s. r.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –