Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Patricia Cornwell

U opasnosti

  • Nakladnik: Algoritam
  • Prijevod: Sandra Nikoletić
  • 07/2007.
  • 144 str., meki uvez
  • ISBN 9789532205268
  • Cijena: 4.65 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Patricia Cornwell, autorica niza legendarnih djela o forenzičarki Kay Scarpetta, svojim najnovijim romanom «U opasnosti» uputila se drugim smjerom, ali je zadržala neke dobre, stare navike. Dijelovi ovog bestselera prvotno su objavljivani u časopisu New York Times, što je romanu već i prije izlaska osiguralo veliku medijsku pozornost i nestrpljivo iščekivanje istog.

Istražitelja državne policije Massachusettsa, Winstona Garana, neobičan poziv zatječe daleko na jugu, u Knoxvilleu, Tennesseeju, gdje pohađa tečaj na Nacionalnoj forenzičkoj akademiji. Njegova šefica, javna tužiteljica Massachusettsa Monique Lamont, planira se kandidirati za mjesto guvernera. Kako bi prikupila što više političkih bodova u svojoj kampanji naglasak će staviti na rješavanje davno počinjenih zločina. Pri tome će se koristiti revolucionarnom tehnologijom analize DNK predaka zločinaca, a savršeni primjer je dvadeset godina staro ubojstvo u Tennesseeju. Ukoliko tužiteljičin ured uspije riješiti taj slučaj, svi će profitirati u očima javnosti, zar ne? Njezin istražitelj nije baš siguran u to - nije zapravo siguran ni u što kada se radi o toj ženi. No, prije no što stigne išta reći, umiješat će se šokantno nasilje, čin koji ne samo da će njihove živote uzdrmati iz temelja, već i živote svih koji ih okružuju.

»U opasnosti» je djelo majstorice žanra na vrhuncu stvaralačke snage. Od hladnoćom okovanog Cambridgea pa do sparnog i vlagom okupanog Tennesseeja, ovaj se roman odlikuje nenadmašnom karakterizacijom, savršenim detaljiziranjem, preciznim istraživanjem, napetom pričom i nezaobilaznom forenzikom.

Patricia Daniels Cornwell pojavila se iznenada poput meteora. Za svoje bestselere dobila je mnoštvo književnih nagrada, a danas je smatraju jednim od najpoznatijih pisaca detektivskih romana.

O njezinom životu nema puno podataka. Šest je godina radila kao kompjutorski ekspert u uredu glavnog sudskog patologa u državi Virginia.

Prva njezina knjiga "A Time for Remembering" biografija je Ruth Bell Graham. Prvi detektivski roman "Obdukcija" (1990) vrlo je brzo postao poznat, a u samo godinu dana dobio je uz nagradu Edgar još tri značajne književne nagrade. Za roman "Sa sirotinjskog groblja" (1995) odmah su otkupljena prava za snimanje filma, a Patricia Cornwell prihvatila se pisanja scenarija.

Kroz sve se njezine romane provlače isti likovi. Ponajprije doktorica Kay Scarpetta, zatim njezin stalni pratitelj policijski poručnik Pete Marino, te FBI-jev stručnjak za psihologiju zločinaca Benton Wesley. Tu je i njezina nećakinja Lucy, te u znatno manjoj mjeri Mark, Kayina velika ljubav. Početak svakog romana obojen je sličnim bojama. Lijeva kiša ili se u maglovito praskozorje obavijeno neobjašnjivom težinom i sumornošću prolama rezak zvuk telefona. Doktorica Kay Scarpetta uzima svoju torbu i kreće na mjesto zločina. Negdje na putu ili na samom mjestu zločina obasjanom zasljepljujućim svjetlima policijskih automobila, Kay se susreće sa svojom sjenkom, uvijek mrzovoljnim policijskim poručnikom Marinom.

Pojava detektiva žena kao i činjenica da sve više žena piše dobre detektivske romane novijeg je datuma. Patricia Cornwell uspjela je ponuditi čitateljima odlično strukturirane romane koje čitamo s radošću prepoznavanja. Bez obzira što je u njima riječ o dalekom svijetu masovnih ubojica i kompjutorskih igrarija, svijetu u kojem se ubojstva događaju - ne samo u mašti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –